Column

Achter Amerika staan is in Nederland dan het foute standpunt

Theodor HolmanBeeld Wolff

Het kan best zijn dat ik geen gelijk krijg en dat er wel een nucleaire oorlog komt.

Ik sta dan achter Amerika, maar dat is dan in Nederland het foute standpunt. Zeker als de Verenigde Staten zo'n nucleaire oorlog winnen. Zes uur nadat de bom is gevallen, begint de publieke omroep met live-uitzendingen. De analisten zullen beweren dat al die slachtoffers voorkomen hadden kunnen worden als Amerika zich verantwoordelijk had gedragen...

Het is de schuld van Amerika dat Noord-Korea voor honderdduizenden jaren onbruikbaar is geworden. Amerika heeft eveneens de Noord-Koreaanse bevolking het slachtoffer laten worden en Trump moet worden opgepakt en in Den Haag voor de mensenrechter gesleept.

Hij had, juist in het besef dat hij de sterkste partij was, zichzelf moeten beheersen. Nooit werd Kim Jong-un serieus genomen, en dat had Trump ook niet moeten doen. De les die we moeten leren is dat we Noord-Korea in het vervolg met miljarden moeten steunen.

Als Noord-Korea wint en een deel van Amerika kapotschiet, is de Nederlandse reactie dat Amerika dit totaal aan zichzelf te danken heeft. De Verenigde Staten wanen zichzelf onoverwinnelijk, maar dat is niet het geval. We hadden het al lang zien aankomen. Amerika was al enige tijd afgedreven tot een derdewereldland. Als Amerika verliest, is het dus: eigen schuld, dikke bult.

Ons standpunt is dat Kim Jong-un gelijk heeft en dat Trump gearresteerd moet worden en berecht. Hij is de grootste oorlogsmisdadiger. Eerlijk is eerlijk, Nederland verzet zich dan (tevergeefs) tegen de liquidatie van oorlogsmisdadiger Trump, die de Noord-Koreanen zullen eisen.

De SP komt vertellen dat Kim Jong-un veel fouten heeft gemaakt, maar dat hij, in tegenstelling tot wat wij vaak denken, ontzettend veel heeft betekend voor de Noord-Koreaanse bevolking, die hij verlost heeft van honger en ellende. Iemand van GroenLinks is het daarmee niet eens, maar roemt Kim wel om zijn klimaatpolitiek, althans, we zouden daar best een voorbeeld aan kunnen nemen. Ook wat betreft genderacceptatie 'en hun standpunt over Israël' is Noord-Korea zeer vooruit­strevend, zegt de GroenLinkser.

Uiteraard probeer ik tegen die tijd vanuit de gevangenis iemand van Amnesty International te bereiken, maar dat lukt me niet. Ook Human Rights Watch geeft niet thuis.

Al met al valt dan mijn straf (93 jaar) nog mee.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden