Update

Acht woningen verwoest door brand in Hoofddorp

HOOFDDORP - Door een brand aan de Koning Willem I Laan in Hoofddorp zijn zaterdagmorgen acht woningen verwoest. De huizen maakten deel uit van een complex van dertien woningen. Twee huizen liepen water- en rookschade op, meldde een brandweerwoordvoerster. Er vielen geen gewonden.

Tijdens een persconferentie in het raadhuis in Hoofddorp werd duidelijk dat ''iemand in verband met de brand'' is gearresteerd. Nadere informatie over die arrestatie werd niet gegeven.

Het vuur verspreidde zich via de daken van de naar andere woningen. De brandweer sloeg daarom gaten in de daken van de aangrenzende woningen, in de hoop het vuur tegen te houden. Om de brand te bestrijden is de hulp ingeroepen van omliggende brandweerkorpsen. Ongeveer vijftig bewoners van de ontruimde woningen zijn elders ondergebracht. In eerste instantie konden zijn in het politiebureau terecht. Een aantal is nu bij familie of kennissen.

Een deel van de wijk zit zonder stroom. Bewoners zijn opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden in verband met de grote rookontwikkeling. Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens de gemeente niet, omdat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Het nablussen van het vuur duurt naar verwachting nog tot in de loop van de middag.

Een aantal woningen moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Hoe groot de schade is, is onbekend. De woningen dateren uit de jaren zestig en zijn een aantal jaren geleden gerenoveerd. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden via de platte daken van de huizen. Mogelijk heeft dit te maken met het type dakbedekking. ''Als de brand is bestreden, kunnen we onderzoeken hoe dit kan'', aldus de brandweercommandant.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Buurtbewoners zeggen dat al eerder gepoogd is brand te stichten in een van de woningen. De autoriteiten willen daar niets over kwijt. ''De politie gaat dat uitzoeken.''

De huizen zijn van woningstichting Ymere. De bewoners worden tijdens een besloten bijeenkomst op het hoofdbureau van politie geïnformeerd over de verdere gang van zaken. Mensen die geen onderdak kunnen vinden bij familie of vrienden, kunnen gebruikmaken van noodopvang in hotels, zo liet de gemeente weten.

Drie gezinnen waren tijdens de brand niet aanwezig. Zij worden opgespoord.

Voor bewoners is er een apart informatienummer ingesteld. Ook geeft de gemeente informatie via de website van Haarlemmermeer. (ANP)

Brandweerlieden bestrijden zaterdagochtend het vuur. Foto ANP/Toon van der Poel Beeld
Brandweerlieden bestrijden zaterdagochtend het vuur. Foto ANP/Toon van der Poel

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden