'Acht tot tien corpsballen' dringen Maagdenhuis binnen

Een groep dronken studenten drong gisternacht het Maagdenhuis binnen. Een beveiliger raakte gewond. De UvA neemt het incident hoog op. 'Dit is heel erg.'

Maagdenhuis Beeld ANP
MaagdenhuisBeeld ANP

Een beveiliger zou van de trap zijn gevallen en een snee in zijn gezicht hebben opgelopen. Om tien voor vier 's nachts kreeg de politie een melding van ongeregeldheden. Een woordvoerder van de politie spreekt van een schermutseling op het Spui. 'Het slachtoffer is naar de eerste hulp gegaan. Maar verder is er weinig duidelijk, omdat mensen ter plekke niets wilden zeggen.' Ook is er nog geen aangifte gedaan.

UvA-woordvoerder Yasha Lange vindt de situatie 'heel naar'. 'De deur is altijd open, dus het kan gebeuren.' Volgens studenten van actiegroep De Nieuwe Universiteit kwam een groep van 'acht tot tien corpsballen' binnen. 'Beveiliging vroeg ze weg te gaan, en een van de beveiligers is van de trap gevallen of geduwd. De corpsballen waren dronken en wilden kijken naar mensen die slapen,' zegt een van de Maagdenhuisbezetters. De bezetters willen de deur van het pand nu vroeger in de nacht dicht doen.

Kritiek bezetting
Inmiddels groeit de kritiek op de bezetting van het Maagdenhuis. Een televisieploeg van Powned ging undercover (zie filmpje, red.) en legde blowende activisten vast. Ook zou er volgens de televisiemakers geen studenten meer aanwezig zijn in het pand, maar alleen beroepsactivisten. Hoewel deze berichten onbevestigd zijn, helpt het de beeldvorming van de bezetting niet.

Een kritisch opinieartikel van een paar UvA-studenten in de Volkskrant vanmorgen hekelt daarbij de houding van het college van bestuur: 'Elke vernieling wordt beloond met een debat', schrijven vijf UvA-studenten van de faculteit der Geesteswetenschappen.

De UvA maakt zich ook zorgen om de stand van het pand, opengebroken deuren, het geweldsincident en privacygevoelige dossiers die voor iedereen in te zien zijn. Maar woordvoerder Lange loopt op eventuele ontruiming niet vooruit. 'We zijn er op een haar na uit met de onderhandelingen met de actiegroepen. Het ligt in de lijn der verwachting dat ze dan ook weg gaan.' Een woordvoerder van de Maagdenhuisbezetters zegt dat vertrek niet op de onderhandelingstafel ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden