Acht ton meer nodig voor beheer van groengebied Amstelland

Het groengebied Amstelland verkeert in financiële moeilijkheden. De beheerder van onder meer de Gaasperplas en de Ouderkerkerplas zegt 800.000 euro extra nodig te hebben voor het onderhoud van de recreatiegebieden.

Guilty Pleasure festival bij de Gaasperplas. Door festivals toe te laten verdient het groengebied extra inkomsten.Beeld Dingena Mol

Het bestuur van Amstelland spreekt donderdag over een voorstel om dure voorzieningen in de gebieden te versoberen of weg te halen. Het gaat dan om bijvoorbeeld toiletgebouwen, vlonders en speelvoorzieningen, zoals de bekende waterspeelplaats bij de Gaasperplas.

Zo'n saneringsronde zou een besparing van ruim zes ton opleveren. Het bestuur zegt 2,4 miljoen euro nodig te hebben voor het beheer. Het huidige budget bedraagt 1,6 miljoen, dat wordt betaald door de provincie en de vier aangesloten gemeenten: Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.

Festivals
Een alternatief is een verhoging van de bijdrage van de gemeenten, maar dat ligt gevoelig. De aangesloten gemeenten hebben de afgelopen jaren juist aangedrongen op verlaging van de contributie en vinden dat het groengebied op zoek moet naar externe financiering.

Die extra inkomsten zijn onder meer gevonden in het aanbieden van de recreatiegebieden voor festivals. Aan een groot meerdaags festival houdt het groengebied tussen de 85.000 en 140.000 euro over. Dat is overigens pas het geval na een opstartfase van twee of drie jaar.

Het bestuur wil de komende maanden gebruiken om de problematiek te bespreken met de gemeentebesturen en het provinciebestuur. Ook de provincie denkt momenteel na over haar toekomstige betrokkenheid bij de recreatiegebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden