Acht mensen geëxecuteerd in Indonesië, Filipijnse gespaard

In Indonesië zijn vanavond rond 19.00 uur Nederlandse tijd zeven buitenlanders en een Indonesiër geëxecuteerd. Ze waren ter dood veroordeeld wegens drugssmokkel. Één Filipijnse vrouw, Mary Jane Veloso, zou mogelijk zijn gespaard omdat er nieuw bewijs voor haar onschuld zou zijn aangevoerd. Dat meldden verschillende Indonesische media.

Indonesische agenten in de buurt van het gevangeniseiland. Beeld afp
Indonesische agenten in de buurt van het gevangeniseiland.Beeld afp

'We hebben de executies ten uitvoer gebracht', zei de procureur-generaal iets na middernacht Indonesische tijd. Volgens de politie verliepen die executies zonder problemen of enig oponthoud.

De Europese Unie, Frankrijk en Australië riepen Indonesië op het laatste moment nog op om de geplande executie uit te stellen. 'Het is niet te laat om van gedachten te veranderen', aldus de drie in een verklaring, gericht aan president Widodo. 'Het is onze hoop dat Indonesië vergeving kan tonen voor de gevangenen'.

In januari is onder anderen de Nederlander Ang Kiem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld wegens een drugsdelict.

Bij de Besi-gevangenis in Indonesië werden vandaag al negen doodskisten afgeleverd. Onder de veroordeelden zijn twee Australiërs, wier regering alles in het werk heeft gesteld de Indonesische autoriteiten op andere gedachten te brengen.

Australië roept nu uit protest zijn ambassadeur terug uit Indonesië. 'We respecteren de soevereiniteit van Indonesië, maar we betreuren wat er is gedaan en kunnen niet gewoon overgaan tot de orde van de dag', zei premier Tony Abbott. Brazilië reageerde geschokt op de tweede executie van een Braziliaan in Indonesië in drie maanden tijd. Amnesty International noemde de executies 'compleet verwerpelijk'.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Smeekbedes

Naast de Australiërs en de Indonesische man gaat het om vier mannen uit Nigeria, een uit Brazilië en de vrouw uit de Filipijnen. Voor die laatste veroordeelde stroomden deze week prominente smeekbedes binnen. President van de Filipijnen Benigno Aquino III riep de Indonesische president op genade te tonen.

Ook de wereldberoemde boxer Manny Pacquiao vroeg Widido zijn landgenote te sparen. 'Ik smeek en doe een beroep op uw vriendelijke hart. Excellentie, toon alstublieft clementie door haar leven te sparen.'

Een van de vuurpelotons gaat aan boord van een boot. Beeld AFP
Een van de vuurpelotons gaat aan boord van een boot.Beeld AFP

Koenders veroordeelt executies

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelde vanavond de executies in Indonesië. Dat liet hij vanuit New York weten.

'Ik veroordeel deze nieuwe ronde van executies. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Nederland is en blijft principieel tegen de doodstraf en de uitvoering ervan, en spant zich samen met andere landen in voor een moratorium op de doodstraf in Indonesië. Het uiteindelijke doel is afschaffing van de doodstraf. Ook in EU-verband zullen we ons hiervoor blijven inzetten', aldus Koenders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden