Acht Amsterdamse moordzaken in coldcasekalender 2019

De politie komt voor de derde keer met een coldcasekalender. Daarmee worden langlopende zaken opnieuw onder de aandacht gebracht, in de hoop op een doorbraak. De kalender bevat ook acht zaken uit de regio Amsterdam.

De coldcasekalender van 2018 Beeld ANP
De coldcasekalender van 2018Beeld ANP

De oudste zaak op de nieuwe kalender is de vermissing van de Amsterdamse Alwin Sterk uit 1972. Hij was toen 20 jaar oud en had zich ingeschreven voor een studie aan de sociale academie. Kort voor zijn vermissing stuurde hij een kaart aan zijn familie. Daarna is nooit meer iets van hem vernomen.

Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken, voor elke week één. Die zaken variëren van vermissing tot moord en doodslag. De kalender wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, omdat (ex-)gedetineerden relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Maar ook online is de kalender te bekijken.

De kalender bevat nog zeven andere zaken uit de regio Amsterdam. Van Jack de Bakker bijvoorbeeld. De reislustige man was altijd heel stipt met afspraken, maar in november 2004 kwam hij niet opdagen bij een vriendin in Brazilië. De politie vond zijn paspoort bij hem thuis en een buiktasje met papieren en geld. Zijn bruine fiets was verdwenen.

Lichaamsdelen
Of neem de zaak van Hennie Schellenberg. Zij werd in 2011 overvallen, mishandeld en verkracht door een onbekende man. Ze overleefde het misdrijf, maar overleed zes maanden later alsnog. De dader is nooit gevonden. Ook is er aandacht voor twee zaken van onbekende vrouwen, van wie verschillende lichaamsdelen in het water bij Amsterdam werden gevonden.

De afgelopen twee kalenders hebben tot veel tips geleid. In het eerste jaar verdubbelde het aantal. In 2018 kwamen er 302 tips binnen over zaken in de coldcasekalender, waarvan er 40 bruikbaar waren. In dertien oude zaken is het onderzoek heropend of onderzoekt de politie de mogelijkheden daartoe.

In de kalender staan acht zaken uit de regio Amsterdam:


- De 20-jarige Alwin Sterk woonde samen met een vrouw in de studentenflat Zilverberg in Noord. Hij werd voor het laatst gezien op maandag 24 april 1972.

- Jack de Bakker (50) reisde veel van Amsterdam naar Thailand en Brazilië, maar kwam bij z'n laatste afspraak met een vriendin in Brazilië niet opdagen. Op 15 oktober 2004 was er voor het laatst telefonisch contact met hem.

- Op 15 oktober 2011 werd Hennie Schellenberg (85) in haar woning aan het Berlagehof overvallen, mishandeld en verkracht door een negroïde man.

- Sahin Adhami (33) had een groentewinkel en wasserette in Amsterdam, maar was daarnaast ook actief in de drugswereld. Op 2 april 1995 werd zijn levenloze lichaam gevonden in zijn huis aan de Heinsiussstraat in Zaandam.

- Op 6 januari 1997 werd in de Haarlemmermeerpolder het lichaam van de 35-jarige Hayrettin Sahin gevonden. Hij woonde aan de Reina Prinsen Geerligsstraat in Amsterdam.

- Een boer zag op vrijdag 2 oktober 1998 het lichaam van Kanadid Ahmen Gas, een vluchteling van 28 jaar uit Ethiopië, drijven in het Haarlemmermeer. Hij woonde aan de Sumatrastraat in Amsterdam.

- In het water van het IJ werd op 17 mei 2004 een blauwe sporttas gevonden. Hierin zat het onderlichaam van een vrouw, met benen en voeten.

- In de Lauriergracht en Prinsengracht werden op 6 september 1992 lichaamsdelen gevonden van een vrouw. Van dezelfde vrouw werden in de Egelantiersgracht nog meer lichaamsdelen gevonden, in een grijsblauwe koffer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden