Achmed Baâdoud wordt adviseur van de brandweer

Achmed Baâdoud is amper een dag stadsdeelvoorzitter af, of hij heeft alweer een nieuwe baan. Hij gaat aan de slag als adviseur bij de brandweer Amsterdam-Amstelland, om het korps diverser te maken.

Ruben Koops
Achmed Baâdoud Beeld Marc Driessen
Achmed BaâdoudBeeld Marc Driessen

Vrouwen, jongeren of Amsterdammers die in een ander land geboren zijn, het maakt Achmed Baâdoud (46) niet uit. Vanaf begin juni gaat hij z'n best doen om ze in de gelederen van het brandweerkorps op te nemen.

Baâdoud is op de hoogte van de ronduit slechte relatie tussen het kader van de Amsterdamse brandweer en de top onder leiding van commandant Leen Schaap. Die gaan al een tijd rollend over straat wegens een conflict over de arbeidsvoorwaarden. "Het is geen gespreid bedje nee, daar ben ik mij van bewust," erkent hij.

"Maar ik ben nergens bang voor. Ik ben acht jaar lid geweest van de ondernemingsraad, ik kan dit probleem vanuit verschillende kanten benaderen."

Voordat hij actief werd in de politiek, maakte Baâdoud deel uit van de bedrijfsbrandweer. "Ik weet dus over welke uitzonderlijke kwaliteiten deze mannen en vrouwen beschikken."

Witte machocultuur
Met de kern van het conflict, het veranderen van de arbeidsvoorwaarden van brandweerlieden, zal Baâdoud weinig te maken krijgen. Zijn taak wordt het brandweerkorps diverser te maken.

Nu heerst daar nog een witte machocultuur, waarbinnen een aantal racistische en seksistische incidenten kon gebeuren. "Ik wil dit vak interessant maken voor alle Amsterdammers door het korps te verjongen, te vervrouwen en te verkleuren."

Baâdoud, tot gisteren politicus namens de PvdA, was voorzitter van stadsdeel Nieuw-West. Zijn werk bij de brandweer is parttime, daarnaast wordt hij commissaris bij een sociaal werkbedrijf in Veenendaal.

Conflicten bij de Amsterdamse brandweer

Heel bewust stelde burgemeester Eberhard van der Laan in het voorjaar van 2016 een politieman aan om orde op zaken te stellen binnen de Amsterdamse brandweer.

Hij koos een commissaris koos die naam had gemaakt met ferm optreden: Leen Schaap. Die moest de gesloten witte machocultuur openbreken, waarop het bestuur geen grip kreeg en waarbinnen racisme, seksisme en pesten werden gedoogd.

Commandant Leen Schaap moderniseert de brandweer, tegen enorme weerstand van de organisatie in. Voorzitter Bas Eenhoorn van de Veiligheidsregio heeft Schaaps contract tussentijds verlengd - als steun. Lees verder: 'Even stoppen met huilie-huilie'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden