Achmea wil geld voor medicijn

Foto ANP Beeld
Foto ANP

ZWOLLE/AMSTERDAM - Zorgverzekeraar Achmea wil in 2010 nog maar tachtig procent betalen van medicijnen die worden gehaald bij een apotheek die geen contract heeft met de verzekeraar. De apothekers vrezen dat de klant de dupe wordt.

Al maanden zijn de zorgverzekeraar en apothekers het oneens en nu wordt de strijd naar een kookpunt gebracht: klanten van Achmea divisies als Zilveren Kruis, DVZ, Groene Land en Agis zien in de hen deze week toegestuurde polis voor 2010 een ingrijpende wijziging. Bij de apotheek die zich naar de Achmea voorwaarden schikt, is niks aan de hand. Maar bij apotheken die niet voor 15 december tekenen, wordt het een kwestie van boter bij de vis.

Afrekenen aan de balie, het bonnetje opsturen naar Achmea, waarna slechts tachtig procent wordt vergoed. Dat kan de klant veel geld gaan kosten. Veel apotheken willen zich niet conformeren aan de Achmeabepalingen.

Volgens apothekersvereniging KNMP omdat het een wurgcontract is. KNMP-woordvoerder Marco Kreuger: ''Achmea biedt een vast bedrag per doosje medicijnen, terwijl de prijs voor medicijnen op de markt nogal eens wisselt. Het risico wordt daarmee verlegd naar de apotheek zelf. De kleintjes kunnen dat niet dragen.''

Volgens Achmea ligt het wat gecompliceerder. De verzekeraar heeft twee systemen: één waarbij de zorgverzekeraar bepaalt welk medicijn wordt voorgeschreven en één waarbij apothekers de vrije keuze hebben, maar waar per verpakking wordt betaald.

Christine Rompa van Achmea legt de schuld bij de overheid. Die heeft voor 2010 nog niet bepaald welke 'receptregelvergoeding', het bedrag dat voor elk afgewerkt recept wordt betaald, gehanteerd zal worden. De Apothekersvereniging vindt dat zolang dit bedrag nog niet vast staat Achmea zijn leden dwingt een blanco cheque te tekenen.

Los daarvan vreest de KNMP dat Achmea de apothekers op de knieën wil dwingen 'door de gevolgen direct op de cliënt af te schuiven'. Achmea denkt dat 'veel apothekers tekenen, zodra ze de hoogte van de vergoeding kennen'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden