PlusColumn

Ach zeker, kom gauw binnen in de Klimaatkerk

Theodor HolmanBeeld Wolff

"Is dit uw kerk, heer, eerwaarde Holman?"

"Ach zeker, kom gauw binnen in de Klimaatkerk. Ge zijt hier meer dan welle­kome. Hier voeden wij de geest en kleden het lijf. Maar och arme, wat zie ik? Ik zie ­waterlanders. Regen uit de ogen, het hart is bedrogen..."

"Eerwaarde Holman, het ­klimaat van mijn innerlijk ­gemoed is onzeker. Er is kou rond mijn hart, maar mijn ­hersens warmen op. Ik wil biechten."

"Dat is goed, halfverkoolde geest. Zegt gij het maar, wat zit u dwars?"

"Ik... ik weet niet hoe ik het zeggen moet. Ik geloof het niet meer, eerwaarde, Het Klimaat."

"Gij geleuft het niet meer?"

"Dat klopt, eerwaarde. Ik doe mijn best, ik maak iedereen bang, geheel volgens de wens van uw kerk, maar het lukt me niet."

"Maar, verdwaald schaap, dit kan toch niet. Grote rampen hangen boven ons hoofd, ­Amsterdam wordt een verdronken stad. U moet uw kinderen waarschuwen, zij gaan het einde der tijden tegemoet als we niet snel ingrijpen."

"Dat bedoel ik, eerwaarde, mijn kinderen zijn niet bang genoeg."

"Wat vertelt u me nu? U moet ze de vreze des Klimaats bijbrengen! Anders zal de toorn des Klimaats verschrikkelijk zijn. De tongen der vulkanen zullen vuur spugen en de blaren zullen onherstelbaar op hun levende bil tot in de eeuwigheid schrijnen. Dat dient gij uw kroost voor te houden."

"Ze geloven het niet meer, eerwaarde Holman. En ik..."

"Spaart dan de roede niet, slaat uw kinderen tot Klimaatbesef! U kunt toch met verf of met krijt ook een leuke tekening maken voor uw kinderen en ze daarmee de straat op ­sturen om Het Klimaat eer te bewijzen?"

"Ze zijn zo eigenwijs. En ik ook."

"Willen uw kinderen verantwoordelijk zijn voor het lijden van al die andere kinderen die wel hun verantwoordelijkheid nemen? Wat willen uw kinderen dan?"

"Ze hebben een tekening ­gemaakt, eerwaarde Holman, van een naakte Thierry Baudet en ze lezen al zijn romans en essaybundels en spelen Chopin op een speelgoedpiano..."

"Dit kan niet. Walgelijk! Dit is lastering! Dit is fascisme en ­racisme en terrorisme en... en... wat hebben we nog meer? Mansplaining en vooral kapitalisme! Dit kan niet."

"Eerwaarde Holman, ik ­geloof ook niet meer. Ik zie dat de aarde sneller opwarmt, maar ik weet niet hoe..."

"Verdwijn! Donder op uit dit biechthokje. Het Klimaat zal je straffen!"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden