Accijnsverhoging diesel blijft na lang debat overeind

De accijnsverhoging op diesel heeft in de eerste 4 maanden van dit jaar 73 miljoen euro extra opgeleverd voor de schatkist. Dat zei Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vandaag in een Kamerdebat over de omstreden accijnsverhoging. In datzelfde debat zeiden regeringspartijen VVD en PvdA 'iets te willen doen' om de economische problemen in de grensstreek te verlichten.

Nederlanders tanken in het Duitse Elten, vlak over de Nederlandse grensBeeld anp

De oppositiepartijen CDA, PVV en SP maken al maanden protest tegen de accijnsverhoging. Die zou leiden tot massaal tanken over de grens, dus minder inkomsten voor het Rijk en grote problemen voor pomphouders en andere winkels in de grensstreek.

Maar volgens Wiebes levert de maatregel het kabinet dus wel degelijk extra geld op, zelfs nu er in Nederland minder getankt wordt. Het nu alsnog terugdraaien van de accijnsverhoging zou de overheid geld kosten, zei Wiebes, en is hij niet van plan.

Grensstreek
Wat de regeringspartijen precies aan de economische problemen in de grensstreek willen doen is niet duidelijk. Zowel Helma Neppérus (VVD) als Henk Nijboer (PvdA) pleitten voor een brede aanpak van de problemen in de grensstreek, dus meer dan alleen de pomphouders helpen. Beide partijen steunen wel staatsscecretaris Eric Wiebes (Financiën), die vast wil houden aan de accijnsverhoging.

De voorstellen van de coalitie leiden tot hoon bij oppositiepartijen. 'Krokodillentranen', zei de PVV. 'Wat hebben de pomphouders nú aan uw voorstellen', vroeg de SP aan de PvdA.

'Jojoën op een trampoline'
Wiebes zei verder dat een accijnsverlaging de situatie voor pomphouders niet zal omdraaien. 'Wat het kabinet wil doen is de 'overheidsfinanciën en het land gezond maken, de economie aanzwengelen en zorgen voor veel, veel meer banen', aldus Wiebes.

Hij beloofde dat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) in de zomer reageert op een PvdA-plan met 51 aanbevelingen om de werkloosheid en economische problemen in krimpgebieden (vaak in de grensstreek) aan te pakken.

In het Kamerdebat bestreden oppositie en Wiebes elkaar met tabellen, cijfers en interpretaties van cijfers. Volgens Wiebes was het vergelijken van onvergelijkbare grootheden als 'jojoën op een trampoline'. Losse maandcijfers leren 'ons niks', zei hij.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt claimde dat het kabinet 200 miljoen euro minder ophaalt aan brandstofaccijnzen dan voorzien. Volgens Wiebes vergeleek hij daarbij twee getallen die 'helemaal niets met elkaar te maken hebben'.

Bovag
Brancheorganisatie Bovag liet na het debat weten vrijwel zeker naar de rechter te gaan om compensatie te eisen voor de schade van de accijnsverhoging voor pomphouders in de grensstreek. De organisatie onderzoekt of de zaak samen met BETA, de belangenclub van onafhankelijke pomphouders, kan worden aangespannen tegen de Staat.

Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens het debat over de brandstofaccijnzenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden