'Accepteer minder plek voor lagere inkomens binnen Ring'

Corporaties moeten meer sociale huurwoningen kunnen verkopen, vindt Rob Haans, directeur van De Alliantie. We moeten dan voor lief nemen dat voor lagere inkomens minder plek is binnen de Ring.

Michiel Couzy en Maarten van Dun
Volgens Rob Haans moeten we voor lief nemen dat voor lagere inkomens minder plek is binnen de Ring. Beeld Peter Elenbaas
Volgens Rob Haans moeten we voor lief nemen dat voor lagere inkomens minder plek is binnen de Ring.Beeld Peter Elenbaas

Het is een opmerkelijke oproep van een corporatiedirecteur, die bovendien indruist tegen de wens van het oude en het nieuwe stadsbestuur: Alliantietopman Rob Haans wil meer sociale huurwoningen in Amsterdam verkopen en de opbrengst daarvan gebruiken om meer betaalbare huurhuizen bij te bouwen.

"Als wij in De Pijp een huis verkopen voor 450.000 euro, kunnen we daar drie nieuwe betaalbare woningen voor bijbouwen."

Door te verkopen gaat de Amsterdamse woningmarkt weer ademen, zegt Haans in een interview. "Met één verkoop brengen we drie huishoudens in beweging."

Gevoelig punt
Bezwaar hiertegen is dat corporaties dan vooral woningen zullen verkopen in de lucratiefste delen van de stad en die liggen binnen de Ring. Consequentie is dat betaalbare huisvesting verdwijnt uit de binnenstad en omliggende gebieden. Dat moeten we dan accepteren, vindt Haans.

Een gevoelig punt, want een gemengde stad is het uitgangspunt voor een meerderheid van de gemeenteraad en voor het nieuwe college.

"De vraag is: hoeveel zijn wij als samenleving bereid te verduren om mensen een sociale huurwoning te onthouden," zegt hij. "De wachttijden zijn nu enorm lang, mensen met lagere inkomens komen niet zomaar in een sociale huurwoning. Daarom willen wij meer verkopen en nog meer bijbouwen. Dat we dan een rijker centrum krijgen, is waar. Maar daaromheen kunnen we juist wijken bouwen die méér gedifferentieerd en aantrekkelijk zijn; denk aan de Indische Buurt, Zeeburgereiland en IJburg."

Dikke portemonnee
Laurens Ivens (SP), die ook in het nieuwe college wethouder Wonen zal zijn, ziet niets in de plannen van Haans. "Wij staan voor een gemengde stad, met betaalbare huurhuizen in alle wijken. We willen niet dat Amsterdammers tegen elkaar worden uitgespeeld. In het centrum is juist een tekort aan sociale woningbouw. Als corporaties daar nog meer gaan verkopen, is de binnenstad alleen nog maar bereikbaar voor mensen met een dikke portemonnee."

Op dit moment bestaat meer dan 50 procent van de Amsterdamse huizenmarkt uit sociale huur. Vier jaar geleden was dat nog meer dan 60 procent. Om de afname een halt toe te roepen stelde Ivens een grens aan de verkoop van betaalbare huurhuizen: maximaal 2000 per jaar. Dat moeten er niet meer worden, zoals Haans wil. "Corporaties staan er inmiddels goed genoeg voor om ook zonder verkoop te kunnen investeren," aldus Ivens.

Gek laten maken
Egbert de Vries, directeur van AFWC, de koepel van Amsterdamse corporaties, deelt de wens van Haans naar meer dynamiek op de woningmarkt door de verkoop en bouw van sociale huurwoningen. "Maar we hoeven minder huizen te verkopen dan voorheen om bij te kunnen bouwen, want door de hoge prijzen houden we meer over."

Hij zegt dat de Amsterdamse binnenstad nog veel sociale huurhuizen telt. "We moeten ons niet gek laten maken."

Lees verder: 'Als we één woning verkopen, kunnen we er drie bijbouwen'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden