Abvakabo verscherpt toon pensioendebat; minister werkt gewoon door

Abvakabo FNV liet vandaag weten dinsdag actie te voeren tegen de pensioenplannen en daarbij samen op te trekken met FNV Bondgenoten, de felste tegenstander van het pensioenakkoord. Ondertussen werkt minister Henk Kamp (Sociale Zaken) door aan de uitwerking van de afspraken.

Minister Henk Kamp verdedigde al eerder het pensioenakkoord in de Tweede Kamer.Beeld anp

Voor de ministerraad van vrijdag ligt Kamp het nieuwe wetsvoorstel voor om in 2020 de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting.

Haast
Kamp heeft haast. Hij wil dat de Raad van State zich nog deze zomer over zijn wetsvoorstel buigt, zodat de Tweede en Eerste Kamer het dit najaar kunnen behandelen.

De minister heeft eind juni al met de Tweede Kamer een voorontwerp van de plannen besproken. Hij kreeg de ruimte om het verder uit te werken, maar de Kamer volgt hem kritisch. De Kamer wil voorkomen dat pensioenfondsen straks te grote beleggingsrisico's kunnen nemen en er geen goed pensioen overblijft voor jongere generaties.

Ook klaagt de PvdA dat Kamp te weinig doet om het voor lagere inkomens straks met de hogere AOW-leeftijd toch mogelijk te maken met 65 jaar te stoppen met werken. De minister is afhankelijk van de oppositie, omdat gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA de afspraken in het pensioenakkoord te ver vindt gaan.

Discussie
Nog maar één dag na het vertrek van voorzitter Edith Snoey bij Abvakabo FNV verscherpt de ambtenarenvakbond zijn toon in de discussie om het pensioenakkoord. De bond gaat dinsdag actie voeren met FNV. 'We zijn het hier absoluut niet mee eens', aldus de twee bonden over de pensioenplannen. Eerder nam Abvakabo nog het standpunt in van 'nee, tenzij' en liet de vakbond explicieter de mogelijkheid open om het akkoord wel te onderschrijven.

Aftreden Snoey
Snoey maakte gisteren haar aftreden bekend. Al langer woedde er een richtingenstrijd binnen haar vakbond. De interne discussie over het pensioenakkoord werd de voorzitter fataal. Snoey was positiever over het akkoord dat met werkgevers en het kabinet was afgesloten, dan veel van haar collega's, die juist de barricades op willen.

Abvakabobestuurder Ruud Kuin houdt dinsdag op het Centraal Station in Utrecht samen met Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk een 'korte lunchprotestbijeenkomst'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden