Plus

Absurdistisch duo Rundfunk trekt nu ook volle zalen

Met Rundfunk zijn ze een geheide hit op tv en internet. Onder dezelfde naam trekken Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout nu door het land met Wachstumsschmerzen. 'Door ons komen er jongeren naar het theater.'

Arno Gelder
Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde Beeld Mark Engelen/Senf Theaterpartners
Tom van Kalmthout en Yannick van de VeldeBeeld Mark Engelen/Senf Theaterpartners

Ze zijn dol op Duits, het duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout van Rundfunk. Sterker: ze kunnen er geen genoeg van krijgen.

Van Kalmthout: "In de Duitse taal klinkt elk woord vetter, ­smeriger en zieker. In het Nederlands zou onze voorstelling groeipijnen heten, maar Wachstumsschmerzen is toch veel mooier? Alsof je volledig uit elkaar wordt getrokken door de groei."

Yannick: "Katoen, cotton, caton... Tot zover een prima rijtje, maar dan komt het Duitse woord: Baumwolle! Of vlinder, butterfly, papillon... Schmetterling. Lekker hard en goor."

Verrukkelijke mistroostigheid
Als Rundfunk vieren ze triomfen op tv en op YouTube, en nu zijn Yannick van de Velde (28) en Tom van Kalmthout (26) in het theater te zien met hun eerste, volwassen voorstelling Wachs­tumsschmerzen, die vanavond in première gaat in De Kleine Komedie.

Met een verrukkelijke mistroostigheid typeren ze hun theaterprogramma: 'Je komt huilend ter wereld, sterft alleen en daartussenin wordt het allemaal niet veel beter... Opgroeien is een aaneenschakeling van eenzaamheid, onzekerheid, verdriet en het rusteloos verlangen naar meisjes van drie jaar ouder. Of van drie jaar jonger. Of gewoon van drie jaar oud. Het maakt niet uit, je kreeg ze toch niet.'

Het zijn bijzondere jongens, Van de Velde en Van Kalmthout, en dat zijn ze. Kwajongens die maar niet willen ophouden met puberen en met hun absurdistische, bepaald niet fijnkorrelige humor een grote aanhang onder scholieren en studenten hebben verworven.

Ze ontmoetten elkaar op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en zijn sindsdien onafscheidelijk. Tom van Kalmthout (Van de Velde: "Ik ken geen grappiger man dan Tom.") en Yannick van de Velde (Van Kalmthout: "Yannick is de denker, heeft over alles een sterke opvatting.") houden ervan hun medemens op het verkeerde been te zetten of, liever, met een snoeiharde tackle te vloeren.

Neem hun tv-programma Rundfunk, waarin Pierre Bokma meester Heydrich speelt, de leraar Duits die zijn lessen doorspekt met zijn onverholen sympathie voor het Duitsland tussen 1933 en 1945.

Van de Velde: "Tom en ik zijn gefascineerd door opgroeien en ouder worden. Inderdaad, groeipijnen, met alle ongemak en onzeker­heden van dien."
Van Kalmthout: "We weten veel van opgroeien, want dat hebben we gedaan hè? We gaan nu richting de 30, straks komen er relaties en kinderen aan. Dan zien we wel weer."

Triomf en tragiek
Samen besloten ze, vers van de toneelschool, een comedy te schrijven over triomf en tragiek op de middelbare school. Van de Velde: "En dan niet à la Spangas. Dat is zo'n hypercorrecte serie dat het bijna incorrect wordt."

Van Kalmthout: "De middelbare school is ab-so-luut niet correct. Een absurde, belachelijke veronderstelling."

Van de Velde: "Ik vind het de interessantste fase van je leven."

Van Kalmthout: "Het blijf raar dat je met jonge, recalcitrante mensen op één plek bent waar allemaal oude mensen je iets willen leren."

Van de Velde: "Je denkt: gast, wat sta je me hier allemaal te vertellen? Wat interesseert het me dat Napoleon en z'n broer ooit ergens in België
waren? Maar tegelijk doe je wel, heel stiekem, je best, omdat je je leven ook niet wilt vergooien."

Van Kalmthout: "Het is een tijd van voort­durende strijd waar je je doorheen moet slepen. Maar ik had het er prima, hoor."

Van de Velde: "Al die moeite die je moet doen om niet je best te doen... Daar gaat zo veel energie in zitten."

In de tv-versie van Rundfunk vergroten ze weliswaar lief en leed op de middelbare school sterk uit, maar, zegt Van de Velde: "Iedereen herkent meteen zo'n ongelooflijke tering­lijer als die leraar Duits. Die deugen bij voorbaat niet."

Dans in boerka's
Met hun afstudeervoorstelling speelde het duo Rundfunk in 2013 in kleine theaters en op De Parade, een tournee waarbij ze werden vergezeld door iemand die een serieuze theater­monoloog voordroeg en twee Scandinavische mime­spelers. "Tja, dat hadden wij weer."

Om het publiek meteen ernstig te misleiden, begonnen ze de show - geheel onterecht Rundfunk! Een zoektocht naar nuance getiteld - met een dans in boerka's. Van Kalmthout: "Lekker zweverig en semipretentieus. Je zag ze denken: oei, dat zijn serieuze toneelgasten."

Van de Velde: "Dat brak ons later enigszins op. Mensen vonden dat we grappig moesten zijn. Niet grappig was niet goed."

In 2013 drongen ze tevens door tot de finale van het cabaretfestival Cameretten, maar daar legden ze het af tegen Patrick Laureij.

Van Kalmthout: "In de finale drong tot ons door dat Patrick, een Rotterdammer, in het Nieuwe Luxor in Rotterdam, gevuld met 1500 Rotterdammers, een thuiswedstrijd speelde."

Van de Velde: "Hij won terecht, hoor. Patrick is hartstikke goed."

Op de foto
Inmiddels is Rundfunk zo'n begrip geworden dat ze naar eigen zeggen 'niet een dagje naar een pretpark kunnen'.

Van Kalmthout: "Hé, jullie zijn toch van Rundfunk, horen we steeds. Laatst wilde een lieve jongen van een jaar of vijftien met ons op de foto. Z'n handen trilden van de zenuwen."

Van de Velde: "Theaterdirecteuren zijn dol op ons omdat er ineens jongeren naar het theater komen."

Van Kalmthout: "Het leukste zijn vaders met zonen. Onlangs hoorde ik dat een jongen een voorstelling van ons voor zijn verjaardag had gekregen. Hoe tof is dat?"

Rundfunk: Wachstumsschmerzen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden