Absurder dan de Netflixserie

Het proces tegen de Mexicaanse drugsbaas El Chapo begint nu verrassender wendingen te krijgen dan de Netflixserie Narcos.

Joaquín 'El Chapo' Guzmán kort na zijn tot nu toe laatste arrestatie, in 2016. Beeld AP
Joaquín 'El Chapo' Guzmán kort na zijn tot nu toe laatste arrestatie, in 2016.Beeld AP

Ongeveer tegelijk met het proces tegen de Mexicaan Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo, begon in november het vierde seizoen van de Netflixserie Narcos. Guzman speelt daarin een bijrol. De nieuwe serie portretteert het drugskartel van Guadalajara, de tweede stad van Mexico, waarin El Chapo zijn carrière begon voordat hij aan het hoofd kwam van zijn eigen kartel in Sinaloa in het Westen van Mexico. Althans volgens de Amerikaanse aanklager.

Het leven van El Chapo is dan ook voer voor de verbeelding. In tientallen Mexicaanse ballades speelt hij de hoofdrol. Hij wist op spectaculaire wijze uit zwaarbewaakte gevangenissen te ontsnappen, de eerste keer in een wasmand, de tweede keer via een tunnel van anderhalve kilometer die handlangers precies tot in de douche van zijn cel hadden gegraven.

Wie naar Narcos kijkt, weet bovendien dat in Mexico de banden tussen de onderwereld van de drugs en de bovenwereld van politiek en politie innig zijn. Maar dinsdag stak het proces de serie naar de kroon. Een getuige verklaarde dat hij namens El Chapo 100 miljoen dollar (87,8 euro) had betaald aan Enrique Peña Nieto, net nadat deze eind 2012 de verkiezingen had gewonnen en op het punt stond president van Mexico te worden.

Raadselachtige verklaring

Nou heeft Peña Nieto, die vorige maand werd opgevolgd door Andrés Manuel López Obrador, misschien niet de reputatie van een brandschone corruptiebestrijder, maar dat hij in ruil voor bescherming een fortuin zou hebben aangenomen van de meest gezochte crimineel van het land, is wel een heel wilde beschuldiging.

Een van de medewerkers van Peña Nieto noemde het op Twitter een absurd verhaal. Hij wees erop dat El Chapo juist tijdens diens presidentschap is gearresteerd en aan de VS werd uitgeleverd. Wat ook vreemd is aan de beschuldiging: hij werd door een advocaat van El Chapo tijdens het kruisverhoor ontlokt aan een getuige van justitie. Je zou zeggen dat dat niet in het belang van de verdediging is: een verdachte die honderd miljoen dollar aan steekpenningen betaalt aan de president, maakt nou niet bepaald een onschuldige indruk.

Veel Mexicanen steunen Guzmán. Beeld EPA
Veel Mexicanen steunen Guzmán.Beeld EPA

Wat er precies achter deze plotwending steekt is dus nog een raadsel voor volgers van het proces. Maar een sleutel kan liggen in de hoge inzet, die al in de openingspleidooien bekend werd. Volgens de aanklagers is de Mexicaan de grootste drugsdealer ter wereld, die zich schuldig maakte aan moord en marteling bij het opbouwen van een drugsimperium ter waarde van veertien miljard dollar (ruim twaalf miljard euro).

De verdediging zette daar een grote samenzweringstheorie tegenover, waarin El Chapo weliswaar tot een mythe uitgroeide, maar in werkelijkheid ondergeschikt was aan de echte baas, Ismael Zambada, die nog altijd voortvluchtig is en die samen met de Mexicaanse autoriteiten en de Amerikaanse drugspolitie DEA hun cliënt tot zondebok zou hebben gemaakt.

Groter plaatje

Destijds berispte de rechter de verdediging, omdat deze theorie slechts op geruchten en speculatie zou berusten. Maar het proces is voorlopig niet klaar: het kan zijn dat de getuigenis van deze week een onderdeel is van een groter plaatje, dat nog verder gaat worden ingekleurd, en waarin het complot uit de verf moet komen.

Als de juryleden veel naar Narcos-achtige series hebben gekeken, zijn ze er misschien extra gevoelig voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden