Plus

Absolutely Fabulous: The Movie wordt nooit zo hilarisch als de tv-serie

Zelfs na jaren van afwezigheid slagen Eddy en Patsy erin om hun plek weer te veroveren. Toch blijven veel grappen in Absolutely Fabulous: The Movie steken in meligheid.

Jos van der Burg
De serie toonde een type vrouw dat je nooit in tv-series zag. Beeld Absolutely Fabulous: The Movie
De serie toonde een type vrouw dat je nooit in tv-series zag.Beeld Absolutely Fabulous: The Movie

Met Edina - Eddy - Monsoon (Jennifer Saunders) en Patsy Stone (Joanna Lumley) is het als met oude bekenden die je een tijdje niet hebt gezien: als je ze weer ontmoet, is het snel als vanouds en blijken ze geen steek veranderd. Absolutely Fabulous: The Movie voelt daarom vertrouwd, maar de formule vertoont slijtageplekken.

Wonderlijk dat er nog geen speelfilmspin-off was van Absolutely Fabulous, de BBC-serie die in de afgelopen 25 jaar met tussenpozen 39 afleveringen en zeven specials heeft opgeleverd. De serie sloeg in 1992 in als een bom, want ze toonde een type vrouw dat je nooit in tv-series zag.

In Ab Fab geen aan zichzelf twijfelende vrouwen, die zich druk maken over mannen en kinderen, maar twee egocentrische types, die zich zuipend, snuivend en vloekend door het leven slaan.

Dat laatste als het nodig is letterlijk. Schaamteloos opportunistisch banen Eddy en Patsy zich een weg in de hippe pr- en modewereld. Zij zijn in feite onuitstaanbaar, maar hun antisociale gedrag, waarbij ze lak hebben aan gedrag dat van vrouwen wordt verwacht, maakt hen onweerstaanbaar leuk.

Aandoenlijke positivo's
Door hun onwaarschijnlijk grote incasseringsvermogen en optimisme zijn ze ook innemend. Dat Eddy en Patsy na elk fiasco overeind krabbelen en zich weer in de strijd gooien, maakt hen ondanks hun zelfdestructieve gedrag tot aandoenlijke positivo's. Opgeven komt in hun woordenboek niet voor.

Ab Fab werkte uitstekend als tv-serie met afleveringen van een half uur. De zeven specials van telkens een uur, met als laatste die van vier jaar geleden in het kader van de Olympische Spelen in Londen, waren minder leuk, omdat ze oogden als een opgerekte gewone aflevering. Het is de reden dat Saunders, de schrijver van de serie, de roep om een speelfilm jarenlang negeerde.

Maar nu is ze dan toch overstag gegaan. Absolutely Fabulous: The Movie speelt zich af in de modewereld, waarin Eddy fotomodel Kate Moss als pr-cliënt wil binnenhalen. Natuurlijk gaat het mis. Als ze op een mode-event Moss op een balkon aanspreekt, doet ze dat zo onhandig dat Moss de Theems in duikelt en niet meer boven water komt. Achtervolgd door de Britse media, die haar voor moordenaar uitmaken, vlucht Eddy met Patsy naar het mondaine leven aan de Franse zuidkust.

Vanzelfsprekend werken ze zich ook daar in de nesten. Zoals het ook vanzelfsprekend is dat Eddy's dochter Saffy (Julia Sawalha), die een dertienjarige adoptiedochter heeft (Indeyarna Donaldson-Holness), haar moeder weer tevergeefs fatsoenlijke omgangsvormen probeert bij te brengen.

Absolutely Fabulous: The Movie

Regie Mandie Fletcher
Met Jennifer Saunders, Joanna Lumley
Te zien in Arena, Cinecenter, City, Filmhallen, The Movies, De Munt, Tuchinski

Zoekplaatje
In Absolutely Fabulous: The Movie zijn Eddy en Patsy ­uiteraard het vrolijke asociale middelpunt. Saunders en Lumley zijn als soepel op elkaar ingespeeld duo nog steeds geestig en wekken de indruk dat ze hun personages met twee vingers in de neus kunnen spelen.

Naast hen draaft een stoet acteurs en, veelal Britse, beroemdheden uit de mode- en mediawereld op. Natuurlijk Kate Moss, die prima zichzelf speelt, maar ook Jean-Paul Gaultier, Joan Collins, Jerry Hall, Lulu, Jeremy Paxman, Dame Edna en Graham Norton, om maar een paar namen te noemen, zijn van de partij. De meesten hebben een piepklein rolletje of zijn even als cameo te zien.

Naar verluidt stonden acteurs en sterren in de rij om mee te doen. De overkill aan beroemdheden zorgt voor een zoekplaatje - wie is wie? - maar geeft de film ook het karakter van een gezellig onderonsje van Britse miljonairs uit de mode- en mediawereld.

Godmothers
Absolutely Fabulous oogt vertrouwd, maar wordt nooit zo hilarisch als de tv-serie. Veel grappen blijven steken in meligheid, maar er speelt een fundamenteler probleem: twee feestbeestende vrouwen, die humoristisch afrekenen met traditioneel vrouwelijk gedrag, baarden 25 jaar geleden opzien, maar zijn in de tv- en filmwereld nu een vertrouwd fenomeen.

Saunders en Lumley zijn de godmothers van onder andere Amy Schumer (Inside Amy Schumer) en Lena Dunham (Girls), maar zijn door hun petekinderen ingehaald. Hoe hard Eddy ook roept dat zestig het nieuwe veertig is, voor snijdend venijnige humor moeten we niet meer bij haar en Patsy zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden