Absolute meerderheid voor oppositie India, Modi wordt premier

De oppositie in India heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. De kiescommissie maakte vandaag bekend dat de oppositie de absolute meerderheid van de stemmen heeft.

Narendra Modi Beeld EPA
Narendra ModiBeeld EPA

De oppositie in India heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. De kiescommissie maakte vrijdag bekend dat de oppositie de absolute meerderheid van de stemmen heeft.

Verpletterende nederlaag
Narendra Modi (63) van de nationalistische hindoepartij BJP wordt de nieuwe premier. Hij volgt Manmohan Singh op, die sinds 2004 aan de macht was. 'India heeft gewonnen' twitterde Modi. Dat werd het meest geretweete bericht van het land. De regerende Congrespartij, geleid door de familie Ghandi, stevent af op een verpletterende nederlaag.

In zijn verkiezingscampagne beloofde Modi de economie weer nieuw leven in te blazen. Die groeit nog altijd met zo'n 5 procent per jaar, maar dat is maar de helft van het groeipercentage in de jaren 2004-2008. Onder de leuze 'Het vibrerende Gujarat' gaf Modi als premier van de westelijke deelstaat voorrang aan economische groei en welvaart. Zijn reactie op de rellen in Gujarat begin 2002 kwam hem op forse kritiek te staan. Hij zou onvoldoende hebben ingegrepen. Vele honderden moslims kwamen bij de rellen om het leven.

Rajnath Singh Beeld epa
Rajnath SinghBeeld epa

De BJP voert de Nationale Democratische Alliantie aan, een verbond van centrumrechtse oppositiepartijen. De alliantie staat in zeker 325 kiesdistricten op winst, terwijl ze maar 272 zetels in het parlement nodig heeft voor een meerderheid. De uitslag is een 'overwinning van het volk', zei BJP-voorzitter Rajnat Singh vrijdag, meldde de BBC. Modi zei tegen zijn aanhangers dat zij 'een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land hebben geschreven'.

Verandering
De Indiërs verwachten nu verandering, meent Nira Wickramasinghe, hoogleraar moderne Zuid-Aziatische studies aan de Universiteit Leiden. 'De mensen verwachten een verbetering van de economie, meer banen. Het volk heeft geen vertrouwen meer in de Congrespartij door corruptie en werkloosheid. Het is wel de vraag of de 'gewone' Indiër van veranderingen gaat profiteren. Er is veel corruptie op alle niveaus en die is niet zomaar uit te roeien. De BJP zal zich wel profileren als een partij die integer en efficiënt is.'

De verkiezingen in de grootste democratie ter wereld duurden 5 weken. Meer dan 800 miljoen mensen konden hun stem uitbrengen. Er was keuze uit bijna 8000 kandidaten. De definitieve uitslag moet nog bekend worden.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden