Aboutalebs beleid onder vuur

AMSTERDAM - De pogingen van de gemeente werklozen weer aan het werk te krijgen zijn 'duidelijk niet goed genoeg geweest'.Dat zegt PvdA-wethouder Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, die daarmee afstand neemt van zijn voorganger Ahmed Aboutaleb.

Aboutaleb, gisteren begonnen als staatssecretaris, stuurde de gemeenteraad op de valreep nog een brief over zijn re-integratiebeleid. Daarin betwist hij conclusies van de lokale Rekenkamer dat er veel te weinig mensen aan werk worden geholpen door duur betaalde re-integratiebedrijven.

Volgens Aboutaleb gaat het in veel gevallen om mensen die nooit meer een betaalde baan zullen krijgen. Voor hun is 'sociale activering' of een gesubsidieerde baan het hoogst haalbare. De Rekenkamer zou daar geen rekening mee hebben gehouden.

Directeur Victor Eiff van de Rekenkamer wierp die kritiek gisteren in de gemeenteraad verre van zich. Hij heeft, zei hij, alleen gekeken naar de categorieën werklozen die volgens de criteria van de gemeente zelf, een goede kans maken weer aan de slag te gaan. Asscher erkende dat, al maakte hij daarbij de aantekening dat je 'soms langer dan de Rekenkamer wenst in competenties van mensen moet investeren'.

De oppositiepartijen VVD, CDA en SP toonden zich uiterst kritisch over Aboutaleb. VVD-duoraadslid Frans Beishuizen sprak van een 'illusionist', die probeert 'de boodschapper te onthoofden'. SP-raadslid Willem Paquay eiste excuses aan de Rekenkamer.

Collegepartij PvdA, veruit de grootste in de gemeenteraad, vroeg om begrip voor de eigen wethouder, die al van alles in het werk zou hebben gesteld om verbetering in de situatie te brengen. Wel vroeg woordvoerder Emre Ünver om een strengere controle van re-integratiebedrijven, die veel geld verdienen met cursussen en stages voor werklozen.

Volgens coalitiepartij GroenLinks moet maar eens worden erkend dat er voor de meeste Amsterdamse werklozen geen betaalde baan meer in zit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden