Aboutaleb pleit voor minder vluchtelingen in Europa

Europa moet minder vluchtelingen toelaten, omdat het maatschappelijk draagvlak onder druk staat. Ook zal het Vluchtelingenverdrag moeten worden aangepast, dat is niet toegesneden op de huidige situatie.

Jan Hoedeman en Deborah Jongejan
Ahmed Aboutaleb Beeld ANP
Ahmed AboutalebBeeld ANP

Dat zegt de Rotterdamse burgemeester en oud-wethouder in Amsterdam Ahmed Aboutaleb zaterdag in een interview met Het Parool en AD.

"Solidariteit betekent niet: nog meer ongecontroleerde migratie. Daar is het draagvlak te beperkt voor'', stelt de populaire PvdA-bestuurder. "Je kunt alleen maar toelaten in een mate die de Europese burgers accepteren.''

Aboutaleb is de eerste linkse politicus die deze uitspraken doet. Ze komen op een delicaat ogenblik, omdat de formatiebesprekingen van VVD, CDA en D66 met GroenLinks op dit onderwerp zijn afgeketst. Informateur Herman Tjeenk Willink onderzoekt momenteel of deze coalitie nog mogelijk is.

Aboutaleb vindt dat Europa meer moet doen om de levensomstandigheden van mensen in Afrika te verbeteren, zodat ze minder snel op een bootje stappen. "In plaats van nog meer vluchtelingen opnemen, moeten we veel meer aan ontwikkelingssamenwerking doen. Bijvoorbeeld om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.''

Ook stelt de PvdA'er dat het Vluchtelingenverdrag uit 1951 niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Dat standpunt is nu vooral hoorbaar bij VVD en CDA.

"Het Vluchtelingenverdrag is ooit gemaakt voor die ene politiek vluchteling uit Moskou die naar Zweden wil vluchten. Nu laten we dat verdrag fungeren als een doorgeefluik voor miljoenen mensen. Daar is het niet voor bedoeld.''

Solliciteren
Aboutaleb vindt dat Nederland wel meer open moet staan voor migranten die iets kunnen betekenen voor onze samenleving. Op dit moment is het nauwelijks mogelijk om legaal vanuit bijvoorbeeld Afrika in Europa te gaan werken, zonder asiel aan te vragen.

"Canada maakt bijvoorbeeld op ambassades in het buitenland bekend dat er technici nodig zijn en dan kunnen mensen solliciteren. Zo schep je perspectief. Als het dan dit jaar niet lukt, solliciteer je volgend jaar weer. Dat is beter dan in een gammel bootje stappen."

Lees hier verder: Aboutaleb: Nederland heeft recht op een centrumrechts kabinet

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden