Update

Aboutaleb overleeft debat

Marco Pastors (rechts) van Leefbaar Rotterdam neemt donderdag het woord terwijl burgemeester Ahmed Aboutaleb toekijkt tijdens de raadsvergadering in Rotterdam. Foto ANP Beeld
Marco Pastors (rechts) van Leefbaar Rotterdam neemt donderdag het woord terwijl burgemeester Ahmed Aboutaleb toekijkt tijdens de raadsvergadering in Rotterdam. Foto ANP

ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is, ondanks een motie van wantrouwen van Leefbaar Rotterdam, tijdens het raadsdebat over de rellen van Hoek van Holland overeind gebleven. Ook de motie om van korpschef te wisselen, haalde het niet. Behalve Leefbaar Rotterdam en de SP vinden de andere partijen dat het de taak van Aboutaleb is om zijn oordeel over korpschef Aad Meijboom te vellen.

De burgemeester gaf aan dat hij vooralsnog vertrouwen heeft in zijn hoofdcommissaris. De raad zelf toonde zich zeer kritisch over Meijboom, omdat hij verantwoordelijk is voor de politie. En uit het COT-rapport naar de rellen bleek onder meer dat er bij de politie alles fout is gegaan, wat er fout kon gaan. Maar het eindoordeel laten ze aan Aboutaleb. Bij de strandrellen tijdens het dancefeest Sunset Grooves werd een 19-jarige Rotterdammer door en politiekogel dodelijk geraakt.

Aboutaleb meent dat er nu nog ''draagvlak'' is voor Meijboom om zijn werkzaamheden voort te zetten. Volgens hem is er onder agenten veel steun voor de omstreden korpschef. Later maakte hij duidelijk zelfs ''vertrouwen'' in hem te hebben, in ieder geval totdat de politiebaas klaar is met zijn plan van aanpak voor de organisatie van de evenementen en zijn advies over de personele consequenties binnen het korps Rotterdam-Rijnmond. Die moet Meijboom voor 10 januari aan Aboutaleb voorleggen. Daarna gaan de twee samen diepgaand evalueren.

Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij en de SP eisten direct al het opstappen van Meijboom. Het CDA en de PvdA willen dat burgemeester Ahmed Aboutaleb ''ingrijpt'' bij de politie. Ook de andere partijen vinden dat de politie Rotterdam-Rijnmond zo moet worden aangepast, dat het korps in de toekomst goed is georganiseerd om grote evenementen goed te kunnen beveiligen.

Aboutaleb bood tijdens het debat zijn verontschuldigingen aan de agenten aan, die tijdens het strandfeest in Hoek van Holland werkzaam waren. ''Er zijn veel fouten gemaakt, met ernstige gevolgen. Zij stonden daar zonder rugdekking. Daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan'', zei Aboutaleb. Hij maakte duidelijk dat die rugdekking er in de vorm van de mobiele eenheid wel had moeten zijn. De politie heeft de ME op die rampzalige avond van 22 augustus niet ingezet.

De burgemeester kondigde aan dat er begin volgend jaar stappen worden gezet om de organisatie en werkwijze van de politie te verbeteren. Hij wil dat het korps meer investeert in het veiligheidsbeleid, om goed te kunnen reageren op de snel veranderende en steeds gewelddadiger maatschappij. De ME zal voortaan bij alle grote evenementen paraat en ''direct inzetbaar'' zijn, beloofde Aboutaleb. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden