Aboutaleb krijgt klachten politieoptredens

Burgemeester Ahmed Aboutaleb. ANP Beeld
Burgemeester Ahmed Aboutaleb. ANP

ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft woensdagmiddag circa duizend klachten in ontvangst genomen over recente politieoptredens. De klachten waren verzameld via de website politieknuppel.nl, een initiatief van GroenLinks.

GroenLinks en de SP zijn kritisch over de optredens rond de bekerfinale en de 1 meidemonstratie. In beide gevallen werden onder meer honden en politiemensen te paard ingezet. Bovendien zou het aangescherpte veiligheidsbeleid evenementen de stad uit jagen. Raadslid Arno Bonte van GroenLinks gaf toe dat onder de duizend klachten ook circa tweehonderd kritische reacties zijn op het initiatief van GroenLinks. Een meerderheid van de raad staat achter het veiligheidsbeleid van Aboutaleb.

Aboutaleb reageerde fel. ''Ik ben ontzettend blij met dit debat, dan kunnen we een aantal zaken uitspreken'', zei hij tijdens een commissievergadering waar hij de klachten overhandigd kreeg. ''Ik hoor en lees veel over verboden van Aboutaleb. Ik heb geen evenementen verboden en er zijn geen evenementen vertrokken naar een andere stad.'' De politieoptredens vond Aboutaleb terecht.

Hoorzitting

Woensdagavond vindt nog een zogenoemde hoorzitting plaats. Onder meer de Supportersvereniging Feyenoord, Horeca Nederland en een politievakbond zijn uitgenodigd. Zij vertellen hoe ze recente optredens van de politie en het aangescherpte veiligheidsbeleid in de stad ervaren.

Volgens Aboutaleb bleven tijdens de bekerfinale op het Stadhuisplein mensen antisemitische leuzen scanderen, ondanks meerdere waarschuwingen. ''Als de politie een paar keer waarschuwt, dan moet je niet spreken van zerotolerancebeleid.'' En bij de 1 meidemonstartie namen demonstranten tegen de afspraken in stokken mee. Evenmin was er een ordedienst, zoals wel afgesproken aldus Aboutaleb. ''Er is gevraagd de stokken in te leveren. Dat is niet gebeurd. Een aanwijzing van de politie dient altijd opgevolgd te worden.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden