Aboutaleb blust moskeebrand met thee

Het blijft onduidelijk wie de man is die in de As Soena-moskee zei dat cabaretier Ewout Jansen wegens islamgrappen mag worden geslagen en gedood.Wat wel vast staat: het daaropvolgende debunken was een fraai staaltje crisismanagement van de Stopera.

Binnen enkele uren was de kwestie teruggebracht tot een communicatiestoornis, een storm in een glas water. Cameraploegen en journalisten die gistermiddag allerijl - maar niet zo snel als wethouder Ahmed Aboutaleb - naar de Frederik Hendrikstraat waren getogen, keerden onverrichter zake huiswaarts. Van hun items is niets of nauwelijks nog iets vernomen.

Wat ging aan dit alles vooraf? Verslaggever Eric van den Berg van studentenblad Folia wilde enkele citaten van Jansen voorleggen aan een imam, met de vraag of je grappen mag maken over de islam, dus hij belde met de As Soena-moskee.

Volgens Van den Berg kreeg hij het mobiele nummer van een 'meneer Kabli'. Die regelde het interview met imam Mohammed Bouljhaf en trad als tolk op tijdens het gesprek. Ook waren drie anderen aanwezig, waaronder ten minste één bestuurslid.

Nadat de imam de gesprekstafel had verlaten, begon Kabli zijn tirade. Een moslim die hoort grappen worden gemaakt over de islam, mag de grappenmaker slaan, doden of 'afmaken'. Theo van Gogh was tenslotte ook vaak genoeg gewaarschuwd.

De andere aanwezigen grepen volgens Van den Berg tijdens die gewraakte uitspraken niet in en dat is ook niet te horen op de tape, waarmee hij het gesprek opnam.

Folia plaatste het artikel op de website, weblog Geen stijl nam het over en toen ging het snel.

Aboutaleb voelde meteen dat dit in potentie een rel van formaat is en ijlde zich naar de moskee. De As Soena-bestuurders verzekerden hem dat ze zich waren rotgeschrokken en dat ze zich volledig van de uitspraken distantieerden. Meneer Kabli was een toevallige bezoeker en had verder niets met de moskee te maken.

Na twintig minuten had de gemeentedelegatie genoeg gehoord en bovendien moest Aboutaleb snel naar Utrecht, waar hij een lezing moest houden, onder meer voor de koningin, over de eeuwenoude religieuze tolerantie in Amsterdam.

Journalisten die de moskee belden voor een reactie, werden doorverwezen naar de woordvoerders van Aboutaleb. Die verkondigden de versie van het bestuur dat de man een bezoeker was en meer niet. Kranten en televisieprogramma's schrapten vervolgens het item of brachten het op zeer kleine schaal.

Aboutaleb vond het niet nodig contact op te nemen met de Foliaverslaggever. Volgens zijn woordvoerder had het prioriteit te horen of het bestuur zich kon vinden in de uitspraken van de tolk en dat bleek niet het geval.

Case closed.

Is dat wel terecht? Het is bepaald niet ongebruikelijk dat uitspraken, die in een onbewaakt moment zijn gedaan, achteraf worden betwist. Maar als de bestuursleden inderdaad hebben ingegrepen tijdens het gesprek, zoals ze beweren, zou dat op de band hoorbaar moeten zijn.

Het heeft in ieder geval alle schijn dat Kabli meer is dan een toevallige bezoeker. Dat had Aboutaleb ten minste beter moeten uitzoeken voordat hij de geschrokken reactie van het bestuur klakkeloos overnam.

Al was het omdat zo toch het beeld overblijft dat de wethouder boven alles dit brandje zo snel mogelijk wilde blussen - met thee.

Zie ook:

- Aboutaleb blust moskeebrand met thee

- Rel over 'doodsbedreiging'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden