Aboutaleb: Al maatregelen doorgevoerd

ROTTERDAM - Er is al een aantal maatregelen doorgevoerd om grootschalige incidenten zoals bij het dancefestifal Veronica Sunset Grooves in Hoek van Holland op 22 augustus te voorkomen. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

''De korpsleiding heeft de aanbevelingen uit de eerste quick scan naar het politieoptreden met onmiddellijke ingang ingevoerd. Ook is inmiddels bij de politie naast andere maatregelen een evenementencommissaris ingesteld. De korpsleiding van de politie heeft conform die aanbevelingen de informatievoorziening tegen het licht gehouden en verstevigd'', aldus de burgemeester. Vanuit mijn hoedanigheid als korpsbeheerder heb ik aan de korpschef opdracht gegeven om de personele organisatie zodanig te organiseren dat herhaling van fouten zoals in Hoek van Holland kan worden voorkomen.''

Verder gaat de leiding van de politie Rotterdam-Rijnmond ervoor zorgen dat de bestaande protocollen voor de informatievoorziening aan de leiding van het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Rotterdam beter worden nageleefd, stelt Aboutaleb. De politie voorziet voortaan de andere betrokkenen van een evenement waarvoor een vergunning nodig is, van een risicobeoordeling.

Volgens de burgemeester verklaart het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) nog niet het fenomeen dat grote groepen hooligans onder invloed van drugs en alcohol bij (voetbal)evenementen moedwillig geweld gebruiken tegen de politie en andere hulpverleningsinstanties. Daarom heeft Aboutaleb samen met verantwoordelijk minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven om nader onderzoek naar dit fenomeen te doen. In mei 2010 wordt het rapport hierover verwacht.

''Tot die tijd gebruik ik alle wettelijke middelen die mij ter beschikking staan om hooligans te weren van evenementen in Rotterdam'', benadrukt Aboutaleb. ''Politie, justitie, directie veiligheid, Belastingdienst en Sociale Zaken hebben de handen ineengeslagen om het net rond deze hooligans te sluiten.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden