column

Abou Jahjah tekent contract bij De Bij; zijn ze gek geworden?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Omdat ik me nog steeds enigszins gammel voel, tik ik vandaag wat aantekeningen uit mijn notitieboekje over.

Abou Jahjah 'de pooier van de profeet' (Theo van Gogh) tekent een contract bij De Bezige Bij. Zijn ze gek geworden? Theo: 'Jahjah is de grootste nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting en die moet bestreden worden.' (10 mei 2004).

Jahjah: 'Ik voelde een gevoel van victorie toen de Twin Towers neergingen.'

Jahjah: Hirsi Ali dient opgesloten te worden en haar mond te houden!'
Geert Lubberhuizen, oprichter Bezige Bij, zat in het verzet, samen met leden van de Paroolgroep. Ze hielpen Joodse kinderen de oorlog door. Drukte de Moffenspiegel en de Jappenspiegel. En nu dus Abou Jahjah die zei dat Palestina 'from the river to the sea' moest zijn. Subtekst: Israël vernietigen.

Bezige Bij, groot geworden door Harry Mulisch. (Zei tegen Marcel van Dam dat hij PVV zou stemmen.) Groot geworden door W. F. Hermans. (Zou volgens wetenschapper Ewoud Kieft een wegbereider zijn voor de PVV.) Gerard Reve, publiceerde De avonden bij De Bezige Bij: was een van de eersten die de term 'geitenneukers' introduceerde.

Jahjah in juni 2015: hij vond wat de Belgen hadden gedaan in Congo te vergelijken met de bezetting en wat de zionisten deden in Palestina. Zionisten - rapport Verwey-Jonker Instituut: term zionisme vaak door fanatieke islamieten gebruikt omdat men weet dat antisemitisme niet mag.

Jahjah: noemde burgemeester van Antwerpen zionistenpijper.
Wat bezielt de Bezige Bij? Hebben ze wel eens meer dan tien seconden op internet gekeken? Jahjah beweert dat alles 'bewerkingen' zijn.

Jahjah is hier veroordeeld wegens antisemitisme - cartoons die hij had afgedrukt. Wilde hem toen nog verdedigen in verband met de vrijheid van meningsuiting.

Geschiedenis Bezige Bij: Toen Telegraaf-columnist Leonard Huizinga met een boek bij de Bij wilde komen, was iedereen des duivels. Nu hoor je niks. Ooit gingen Huib Schreurs en ik met boekvoorstel naar de Bij; men vond ons te veel CDA! (Moi!)

Nakijken: cartoons Abou Jahjah - Charly Hebdo.
Uiteraard noemt Jahjah op zijn blog Israël, 'de laatste antisemitische staat'.

De bijenkoningin eet haar kinderen op.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden