Dennis van E. en Patricia de Oliveira Santos.

Plus

‘Abortusmoord’ in Diemen: ‘Hij wilde geen zoon, maar een dochter’

Dennis van E. en Patricia de Oliveira Santos.Beeld Privéfoto

Patricia de Oliveira Santos uit Brazilië dacht in Dennis van E. de liefde van haar leven te hebben gevonden. Ze was zwanger en reisde voor het eerst in haar leven naar Nederland. 18 oktober bezweken zij en haar ongeboren zoontje aan een overvloed aan drugs en abortuspillen. Haar familie is ontroostbaar: ‘Ze belde en huilde: hij wil geen zoon.’

Het blijft voor haar zus Fabiana de Oliveira Santos onbegrijpelijk: waarom zou de verloofde van haar zus een kindje dat bijna geboren ging worden, willen aborteren, vermoorden? Acht maanden zwanger was De Oliveira Santos, die Dennis van E. uit Diemen drie jaar geleden had leren kennen toen hij op vakantie was in het Zuid-Amerikaanse land. Hij geldt als een intelligente man, die als financieel expert en pensioendeskundige geregeld in de media opdook, en het financieel zo goed had gedaan dat hij kon stoppen met werken.

Het 32-jarige slachtoffer komt uit een arme familie uit Fortaleza, in de gevaarlijke wijk Jangurussu. Ze werkt als verkoopster en schoonmaakster en kreeg uit een eerdere relatie al twee zoons. In 2016 ontmoette ze de succesvolle en fysiek sterke Dennis van E. (48). “Hij gedroeg zich hier als een heel goed mens, hij behandelde ons goed, hij zou het huis waar we wonen laten afbouwen. Hij is hier meerdere keren geweest, soms zelfs een paar maanden. We geloofden dat alles goed zou komen,” vertelt de zus over de telefoon. 

Patricia de Oliveira Santos.Beeld prive

Eind september gaat De Oliveira Santos voor het eerst naar Nederland. Buren in de flat in Diemen vertellen na het abortusdrama dat ze inderdaad ‘sinds enkele weken’ een vrouw in de flat zagen, terwijl Van E. al jaren alleen woont. Hij staat bekend als een vriendelijke man die verder zijn eigen gang gaat. 

Bang 

De Braziliaanse belt elke dag met haar familie. Van E. gedraagt zich anders in Nederland, vertelt ze tijdens de gesprekken die ze voert met haar zus. Hij wil het kind niet, sinds hij heeft gehoord dat het een jongetje is. Maar De Oliveira Santos weigert over abortus te praten.

Tijdens het laatste telefoontje met haar zus vertelt het slachtoffer dat ze bang was, omdat Van E. al had gesproken over abortuspillen. Toch ging De Oliveira Santos niet weg. Volgens haar zus omdat ze geen Engels of Nederlands sprak en Van E. haar vliegtickets had betaald. Fabiana de Oliveira Santos raadt haar zus aan om naar de politie te gaan met een geschreven tekst, maar ook dat durft ze niet. Uiteindelijk stuurt de zus zelf een berichtje naar Van E. met de boodschap haar zus terug te sturen omdat ze anders de politie belt. 

Op 18 oktober krijgt de Braziliaanse familie een bericht van Van E. Hij stuurt dat De Oliveira Santos naast hem ligt en niet meer beweegt. Na weken onzekerheid komen de lichamen in het weekend van 24 november van Nederland naar Brazilië. Daar kregen de moeder en het ongeboren kindje een uitvaart. 

De uitvaart van De Oliveira Santos en haar ongeboren zoontje.Beeld Privéfoto

Wat er is gebeurd hoort de familie per e-mail, van het Braziliaanse consulaat in Nederland. De Oliveira Santos had abortuspillen ingenomen, was daarna onwel geworden en viel op haar hoofd. Van E. werd meteen aangehouden omdat hij geen hulp had ingeschakeld. Ook had hij drugs gebruikt.

De zus van het slachtoffer is ervan overtuigd dat Van E. de moordenaar is. “Hij wilde geen zoon. Ze is de laatste keer dat hij hier was zwanger geworden. Hij wilde altijd een dochter. Maar God stuurde een zoon. Hij heeft dat nooit geaccepteerd. Hij is de moordenaar. Hij dwong mijn zus om abortuspillen te nemen,” zegt ze. 

Doodslag

Van E.  meldde zich de dag dat De Oliveira Santos overleed zelf bij de politie. De weken na het drama wordt de aanklacht tegen hem verzwaard, van ‘dood door schuld’ naar ‘doodslag en illegale abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. Doodslag omdat hij geen hulp inriep toen Patricia doodbloedde. De illegale abortus vanwege de drugs en de pillen die zij vermoedelijk gedwongen moest innemen. De verklaringen van de familie van het slachtoffer spelen daarbij een grote rol. 

Van E.’s kant van het verhaal is nog een raadsel. Zijn advocaat wil niet met de media praten. Justitie meldt dat hij volledig meewerkt aan het onderzoek en verklaringen aflegt. Maar over de inhoud zegt het Openbaar Ministerie niks. Wel heeft Dennis inderdaad verklaard dat hij liever een meisje wilde dan een jongen, zeggen bronnen rond het onderzoek. Maar hij ontkent dat hij haar heeft vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden