Update

Abortusarts vermoord in kerk

WASHINGTON - De Amerikaanse politie is overgegaan tot extra beveiliging van abortusklinieken en artsen na de moord, zondag, op de prominente abortusarts George Tiller tijdens een kerkdienst in Wichita, Kansas.

De 67-jarige Tiller werd neergeschoten in de hal van de Reformation Lutheran Church, waar hij stond om mede-kerkgangers te verwelkomen. Enkele uren later werd een verdachte aangehouden, de 51-jarige Scott Roeder.

De moord op Tiller, de eerste op een Amerikaanse abortusarts sinds 1998, doorkruist de inspanningen van president Barack Obama om het debat rond abortus te matigen. Vertegenwoordigers van verschillende groepen - pro en contra - zijn door het Witte Huis uitgenodigd om overleg te voeren. Obama wil hen gezamenlijk inschakelen om het aantal ongewenste zwangerschappen omlaag te krijgen.

De president liet gisteren weten 'geschokt en woedend' te zijn. ''Hoe diep onze meningverschillen over abortus ook zijn, ze kunnen nooit opgelost worden door geweld.''

Terwijl de Lutheran Church zondagavond een speciale dienst voor Tiller hield, verzamelden enkele volgelingen van de Westboro Baptist Church zich in het centrum van Wichita. Zij voerden leuzen als 'Baby killer in hell' en 'Abortion is bloody murder'.

George Tiller was de directeur van de Women's Health Care Services-kliniek in Wichita, een van de drie klinieken in de VS die late abortussen (na 21 weken zwangerschap) uitvoeren. De arts was in 1993 al eens in beide armen geschoten door een antiabortusactiviste en liet zich regelmatig vergezellen door een lijfwacht. Maar voorzover bekend werd hij zondag niet beveiligd.

Wel had hij afgelopen maand de politie ingelicht over moedwillige beschadiging van zijn kliniek: de draden van veiligheidscamera's waren doorgesneden en er waren pijpen in het dak aangebracht om lekkages te veroorzaken.

Volgens Tillers advocaat Dan Monnat had de arts de FBI ingelicht over de sabotagepoging. Monnat noemde Tiller een 'toegewijde, moedige en meevoelende man, die zijn leven wijdde aan zijn vrouwelijke patiënten'.

De oprichter van de antiabortusorganisatie Operation Rescue, Randall Terry, sprak echter over de arts als 'een massamoordenaar, een slecht mens, zijn handen besmeurd met bloed'. De verdachte Scott Roeder liet in 2007 een boodschap achter op de website van Operation Rescue, waarin hij Tiller met de naziarts Mengele vergeleek en zei dat de arts 'gestopt' moest worden. ''Gezegend zij iedereen die bidt dat Tiller zijn rechtvaardige straf krijgt.''

Volgens een verklaring van zijn familieleden leed Roeder aan 'geestelijke stoornissen'. Hij leidde na zijn scheiding in 1996 een zwervend bestaan, steeds wisselend van werk en woonplaats. In 1996 behoorde hij tot een antioverheidsmilitie, de Freemen, die zich bijna drie maanden verschanste in Montana voordat de FBI de groep kon ontmantelen. (HET PAROOL)

Tiller behoorde tot een klein aantal abortusartsen dat zwangerschappen in een laat stadium uitvoert. Foto AP Beeld
Tiller behoorde tot een klein aantal abortusartsen dat zwangerschappen in een laat stadium uitvoert. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden