ABN wekt woede klanten

EINDHOVEN - ABN Amro verhoogt per 1 april de kosten van een betaalrekening met 3,75 euro per kwartaal, bovenop het bedrag dat de bank vraagt voor een pinpas. Bij de Consumentenbond zijn hierover al veel klachten binnengekomen.Mensen die na mei 2004 zo'n rekening bij de bank openden, moesten de extra kosten al betalen. Nu brengt de bank het bedrag in rekening bij de klanten die al voor 2004 een betaalrekening hadden.

De Consumentenbond heeft meer signalen van ABN Amro-klanten gehad en is niet te spreken over de kostenverhoging. Binnenkort zal de organisatie een onderzoek naar buiten brengen waaruit blijkt dat de kosten van het betalingsverkeer voor consumenten in een paar jaar zijn verdubbeld. ''Dat geldt niet alleen voor ABN Amro, maar ook voor andere grote banken. Dit terwijl de banken straks miljarden gaan besparen als het nieuwe Europese betalingssysteem Sepa wordt ingevoerd. Dan kan het niet zo zijn dat nu nog allerlei kostenverhogingen nodig zijn,'' aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.

ABN Amro meldt in de brief aan rekeninghouders dat de bank geen onderscheid meer wil maken tussen rekeningen die voor en na 2004 zijn geopend. De woordvoerder geeft toe dat 'de communicatie beter had gekund'. ''We hadden ook moeten uitleggen waarom de verhoging nodig is. En dat de kosten voor het betalingsverkeer nergens in Europa zo laag zijn als in Nederland. Dat weten consumenten niet.''

De woordvoerder vindt het geen tactische blunder van ABN Amro om tijdens het overnameproces waarin de bank verkeert, trouwe klanten te confronteren met een forse prijsstijging. De Nederlandse tak van ABN Amro is verkocht aan Fortis en moet dertien van de 78 districten (met klanten) afstoten. Honderdduizenden klanten verhuizen daardoor mogelijk nog dit jaar naar een andere bank.

ABN Amro heeft tijdens de overnamestrijd vorig jaar al tienduizenden klanten verloren aan bijvoorbeeld de Rabobank. De opsplitsing en verkoop aan drie buitenlandse partijen van hun de bank joeg deze klanten in de gordijnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden