ABN/Barclays: hoofdkantoor Amsterdam

AMSTERDAM - Het hoofdkantoor van de Europese bankcombinatie ABN Amro en het Britse Barclays wordt gevestigd in Amsterdam.De twee banken, die exclusief met elkaar in onderhandeling zijn over een fusie, hebben ook al overeenstemming bereikt over een Angelsaksische bestuursvorm. Dat meldde ABN Amro dinsdag.

Barclays, de op twee na grootste bank van Groot-Brittannië, is groter dan zijn Nederlandse branchegenoot. Een fusie tussen het Britse Barclays en ABN Amro levert het op een na grootste bankbedrijf in Europa op. Alleen het Britse HSBC is groter. Wereldwijd zal het nieuwe bedrijf de vijfde plaats innemen.

Een Angelsaksische combinatie, waarin commissarissen en de directie samen in een bestuur zitten, komt vaker voor bij Brits-Nederlandse ondernemingen. De bestuursvoorzitter van de nieuwe bankcombinatie komt uit de gelederen van Barclays. De zogenoemde chairman, vergelijkbaar met de functie van president-commissaris, is afkomstig van ABN Amro. Namen zijn niet genoemd.

Snel akkoord

De houdstermaatschappij wordt een vennootschap volgens Brits recht, een zogenoemde plc. De maatschappij krijgt een primaire notering aan de London Stock Exchange en een secundaire notering aan Euronext Amsterdam.

ABN maakte verder bekend dat gesprekken zijn gestart met Nederlandse, Britse en andere relavante autoriteiten. De gesprekken zullen onder meer uitwijzen of De Nederlandsche Bank gaat optreden als eerste toezichthouder.

Bronnen dichtbij de onderhandelingen hebben dinsdag tegen persbureau Reuters gezegd dat ABN Amro en Barclays aansturen op een snel akkoord over een overname. Een overeenkomst over de krachtenbundeling kan volgens de bronnen binnen dertig dagen rond zijn.

ABN Amro bevestigde maandagavond dat het gesprekken voert met Barclays over een eventuele fusie. Na een koerssprong van 10 procent op maandag sloot het aandeel dinsdag nog eens 3,5 procent hoger. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden