ABN Amro wil beursgang in Amsterdam doorzetten

ABN Amro en de Nederlandse staat willen hun plan voor een beursgang van de genationaliseerde bank in Amsterdam doorzetten. Die beursgang kan vanaf het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden, onvoorziene omstandigheden daargelaten.

Het exacte tijdstip van de beursgang is nog niet bekend.Beeld anp

Volgens ABN Amro en NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aanbieding en het tijdstip daarvan zijn afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden, aldus een vandaag gepubliceerde verklaring.

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro meldde dat de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt bij het bouwen van een sterke bank met een transparant businessmodel en een gematigd risicoprofiel, waarmee solide resultaten worden behaald. Hij gaf aan blij te zijn dat deze vooruitgang wordt erkend en dat ABN Amro nu klaar is om de volgende stap in het proces te zetten.

Exacte tijdstip
NLFI zal na de notering een aanzienlijk meerderheidsbelang behouden in ABN Amro, met het voornemen om dat belang in de komende jaren geheel af te bouwen. De opbrengst van de emissie van het financiële concern zal worden toegewezen aan de Nederlandse staat.

ABN Amro heeft eerder al verklaard in het vierde kwartaal naar Euronext Amsterdam te willen gaan, al hangt het exacte tijdstip af van de omstandigheden op de financiële markten. De bank gaf aan dat alle goedkeuringen zijn ontvangen, inclusief die van het Nederlandse parlement en de verklaringen van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Vanwege het proces voor een beursgang en het opstellen van het prospectus komen de cijfers van ABN Amro over het derde kwartaal eerder naar buiten. De publicatie is nu op 9 november, in plaats van de eerder aangekondigde datum van 13 november.

Beursgang kost 9,5 miljoen euro

De kosten voor het eerste deel van de beursgang van ABN Amro komen uit op 9,5 miljoen euro. Het gaat daarbij om een vergoeding voor de zakenbanken die de beursgang begeleiden en kosten voor juridisch advies. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat vandaag aan de Tweede Kamer. Zijn brief is een toelichting op het besluit om met de daadwerkelijke verkoop van de staatsbank te beginnen. Dijsselbloem had de Kamer eerder beloofd dat de totale kosten van de beursgang binnen de 90 miljoen euro zullen blijven. De 9,5 miljoen die hij nu meldt geldt voor de verkoop van het eerste deel aandelen, van naar verwachting ongeveer 30 procent. De rest van ABN Amro wordt daarna in nog eens drie delen verkocht. Ongeveer 10 procent van die eerste tranche is bedoeld voor particulieren, de rest gaat naar institutionele beleggers en grote investeerders.

ABN Amro werd in de kredietcrisis in 2008 voor 16,8 miljard euro genationaliseerd en daarmee gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro. De introductiekoers van het aandeel is nog niet bekend, maar die zal mogelijk rond de 17 euro liggen, uitgaande van een opbrengst van ruim 15 miljard en een totaal aantal van 912 miljoen aandelen. ABN Amro krijgt een beschermingsconstructie tegen vijandige overnames.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden