ABN Amro voert fusiegesprekken met Barclays

LONDEN - ABN Amro voert gesprekken met de Britse bank Barclays over een fusie. Dat heeft de bank maandag bevestigd.De gesprekken bevinden zich nog in een pril stadium.

ABN Amro en Barclays zouden de op een na grootste bank van Europa kunnen vormen, na het Britse HSBC. Wereldwijd krijgt de combinatie een positie in de topvijf.

Volgens ABN Amro gaat het om ''exclusieve, inleidende besprekingen met Barclays over een mogelijke combinatie van de twee organisaties''. De gesprekken passen in de strategie van de bank om waarde te creëren voor alle belanghebbenden. Er is geen zekerheid dat de besprekingen zullen leiden tot een transactie, aldus het concern.

Door te spreken van exclusieve besprekingen ontzenuwt ABN Amro geruchten die eerder op de dag opdoken over andere fusiepartners.

Daarbij werden vaak het Spaanse BBVA en het Franse BNP Paribas genoemd. Ook ING kwam in de lijstjes voor.

De Britse pers had zondag al melding gemaakt van fusiebesprekingen tussen Barclays en ABN Amro. Het aandeel ABN Amro steeg daardoor maandag op de beurs in Amsterdam bijna 10 procent. De koers van Barclays daalde 0,8 procent.

Tumultueuze periode

De fusiebesprekingen volgen op een tumultueuze periode voor ABN Amro. De directie van de bank staat onder druk van een aantal aandeelhouders om de strategie te veranderen. Een hedgefund, TCI, riep de bank zelfs openlijk op om zich op te splitsen. De activiteiten in kernlanden als Nederland, de Verenigde Staten, Brazilië en Italië zouden te weinig samenhang kennen.

De 'aandeelhoudersrel' leidde zelfs tot bemoeienis van De Nederlandsche Bank (DNB), die de actie van TCI ''een brug te ver'' noemde. DNB liet daarbij weten ook de Nederlandse belangen goed in de gaten te zullen houden. De toezichthouder moet zich ook over een eventuele fusie met Barclays buigen.

Barclays is groter dan ABN Amro. De Britse bank heeft een balanstotaal van omgerekend 1460 miljard euro. ABN Amro staat op 987 miljard euro. Het aantal werknemers ontloopt elkaar niet veel: 123.000 voor Barclays tegen 107.000 voor ABN Amro.

Historie

De wortels van de bank ABN Amro gaan terug tot 1824, het jaar waarin koning Willem I de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) oprichtte. In 1964 werd NHM samen met de Twentsche Bank de Algemene Bank Nederland (ABN). In datzelfde jaar smolten de Amsterdamsche Bank en de Rotterdamsche Bank samen tot de AMRO Bank. In 1991 ontstond ABN Amro.

Barclays kent ook een rijke historie. De geschiedenis van de bank gaat terug tot 1690, toen de twee geldschieters John Freame en Thomas Gould in Londen een samenwerking aangingen. De naam Barclay kwam om de hoek kijken toen James Barclay zich in 1736 bij het tweetal voegde. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden