ABN Amro voert controle op crimineel geld flink op

ABN Amro gaat de controle op crimineel geld flink opvoeren. De bank zet 400 extra personeelsleden in om afdelingen die creditcards beheren en leningen aan het MKB geven beter te controleren.

Bestuurders Kees van Dijkhuizen en Clifford Abrahams gaven woensdagochtend een toelichting op de jaarresultaten van ABN Amro. Beeld ANP
Bestuurders Kees van Dijkhuizen en Clifford Abrahams gaven woensdagochtend een toelichting op de jaarresultaten van ABN Amro.Beeld ANP

ABN Amro reageert met de maatregel op de megaboete van 775 miljoen die ING vorig jaar kreeg en de tik op de vinger die Rabobank, Danske Bank en Volksbank ontvingen vanwege hun slechte controle op witwassen en terreurgeld.

"We zien criminelen slimmer en slimmer worden. We moeten de criminelen bijblijven als financieel systeem," vertelde topman Kees van Dijkhuizen woensdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers van ABN Amro.

"We verhogen de lat om financiële misdaden te ontdekken. We hebben nu duizend mensen in dienst die dit soort zaken in de gaten houden en voegen daar nu 400 mensen aan toe."

Onder druk
Een deel van het aanvullende personeel wordt overgeheveld van de witwascontrole bij de derivatenafdeling, die volgens de topman bijna is afgerond. De bank geeft ruim 100 miljoen uit aan zulke controles. "We reserveren nu 85 miljoen om de activiteiten uit te breiden."

Of de ingreep het gevolg is van opmerkingen van De Nederlandsche Bank, AFM of het ministerie van Financiën wil Van Dijkhuizen niet zeggen. "We praten voortdurend met toezichthouders, maar doen daar nooit uitspraken over."

ABN Amro stond eerder onder druk vanwege activiteiten in de diamantsector en de activiteiten met belastingparadijzen, waarna de bank besloot de activiteiten op die gebieden sterk terug te schroeven.

Meer winstdeling
De kosten die met de controles gemoeid zijn, drukken de winst van de bank, alhoewel Van Dijkhuizen die met 2,3 miljard euro 'goed' noemt. Om die reden keert de bank meer winstdeling uit, waarvan vooral de Nederlandse schatkist profiteert.

De staat houdt nog altijd 56 procent van de aandelen ABN Amro, nadat de bank in de nasleep van de financiële crisis genationaliseerd werd. De bank verhoogde in november zijn doelstellingen voor dit jaar.

De winstdaling is gekleurd, omdat de verdiensten in 2017 werden opgekrikt tot bijna 2,8 miljard door meevallers en de verkoop van onderdelen, die afgelopen jaar niet voorkwamen.

De bank breekt definitief zijn organisatie af, door de ABN Amro groep, de holding boven alle activiteiten, en ABN Amro Bank, de kernactiviteit zelf, samen te voegen. Het gaat om een juridische fusie die geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden