ABN Amro signaleert ware huizenhausse in Amsterdam

In Amsterdam en omgeving is een ware hausse op de woningmarkt. Het prijspeil van koopwoningen in de stad ligt weer op het niveau van de eerste drie kwartalen van 2008, zo signaleert ook ABN Amro.

Door Ton Damen
Extra Airbnb-inkomsten schroeven volgens ABN Amro de woningprijzen in Amsterdam fors op. Beeld anp
Extra Airbnb-inkomsten schroeven volgens ABN Amro de woningprijzen in Amsterdam fors op.Beeld anp

De economische aantrekkingskracht in combinatie met een relatief klein koopsegment leidt tot een gespannen woningmarkt.

Dit schrijft (.pdf) het Economisch Bureau van ABN Amro woensdag op basis van de metingen over de eerste vijf maanden van dit jaar. Als bijkomende stimulans signaleert ABN Amro de populariteit van de stad bij toeristen.

Extra Airbnb-inkomsten schroeven volgens ABN Amro de woningprijzen in Amsterdam mede op. ABN Amro stelt dat volgens schattingen in 2015 736.000 overnachtingen zijn geboekt in 14.000 woningen, via Airbnb. Eerder meldde ING dat van Airbnb een prijsopdrijvende werking op de woningmarkt uitgaat.

Het aantal woningverkopen in heel Nederland stijgt volgens de bank naar een nieuw record. De transacties liggen dit jaar gemiddeld vijftien procent hoger dan vorig jaar, terwijl in maart nog een toename van tien procent werd verwacht. Als de trend zich doorzet komt het aantal transacties uit op 223.000, 13.000 meer dan het laatste record dat dateert van 2006.

Verdere toename
Voor 2017 verwacht de bank een verdere toename van het aantal transacties met nog eens vijf procent. ABN Amro is daarmee de eerste bank die vooruitblikt op de halfjaarcijfers van makelaarskoepel NVM, die 7 juli in het Hilton Hotel in Amsterdam bekend worden gemaakt.

Het rapport van ABN Amro houdt hierbij overigens nog niet volledig rekening met de gevolgen van de Brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, en de economische meltdown-perikelen in het Verenigd Koninkrijk dat daar het gevolg van is.

ABN Amro houdt, hoewel het aantal transacties sterk doorstijgt, vanwege de Brexit vooralsnog wel vast aan de eerdere prognose dat de woningprijzen dit jaar met 4 procent stijgen.

Volgend jaar zal dat met 3 procent zijn. De Brexit, die zorgt voor onzekerheid en een mogelijke economische groeivertraging. Dat heeft weer gevolgen voor de arbeidsmarkt, waar minder werk zekerheid zorgt voor minder bereidheid om grote financiële verplichtingen aan te gaan.

Aantal verkopen
ABN Amro verwacht dan ook niet dat de voorspoedige trend in het aantal verkopen van de eerste vijf maanden zich over heel 2016 doorzet. De bank denkt dat er 205.000 woningen verkocht zullen worden, in plaats van de 223.000 die de trend aangeeft.

De snelle start van het jaar geeft wel aan hoe sterk de economie opveert, stelt de bank. In de eerste vijf maanden van het jaar werd een kwart meer woningen verkocht dan een jaar eerder.

Philip Bokeloh, de econoom van ABN Amro die het rapport schrijft, noemt als oorzaak een samenloop van omstandigheden. Een belangrijke oorzaak is de blijvend lage hypotheekrente. De aanhoudende stroom kopers heeft daarbij ook nieuwe groepen kopers meegetrokken.

Verder speelt mee dat veel woningen waarbij de schuld lange tijd groter was dan de waarde "weer boven water komen", waardoor ook deze groep huizenbezitters weer vrijkomt op de woningmarkt.

Verder profiteren tweeverdieners van verruimde Nibud-regels, waardoor velen van hen een hogere hypotheek kunnen krijgen. Alle verwachtingen van het Economisch Bureau over de woningmarkt worden momenteel overtroffen, laat de bank weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden