ABN Amro gooit imago te grabbel

Wat bezielt ABN Amro om een wegens fraude veroordeelde bankier toch weer aan te stellen? De financiële wereld spreekt er schande van.De kritiek liegt er niet om. Door de herbenoeming van Cesare Geronzi te steunen heeft ABN Amro 'het morele rechte pad' verlaten, schreef The Wall Street Journal gisteren. De Nederlandse bank geeft zich volgens de zakenkrant in een moeras, zonder enig idee te hebben hoe ze zich daar weer uit moet trekken.

Ook grote investeerders vragen zich af waar ABN Amro mee bezig is. Vorige week besloot de Nederlandse bank, als grootste aandeelhouder van de Italiaanse bank Capitalia, voormalig topman Geronzi in ere te herstellen. Curieus, want Geronzi was een maand eerder tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij faillissementsfraude bij een hotelgroep. In april was hij al geschorst vanwege zijn bemoeienis bij het boekhoudschandaal rond het zuivelbedrijf Parmalat.

Geronzi ontkent en is tegen de veroordelingen in beroep gegaan. In afwachting van de uitspraak in beroep is hij vrij man. Maar de kans dat hij op korte termijn toch weer moet aftreden, is aanzienlijk.

Dat dit de reputatie van ABN Amro zal schaden, lijkt onvermijdelijk, want zowel analisten als investeerders spreken schande van de herbenoeming van Geronzi. ABN Amro heeft zich immers altijd geafficheerd als een bank die integriteit hoog in het vaandel heeft staan.

Stabiliteit

De bank wil zelf niets over de kwestie kwijt, behalve dat de terugkeer van Geronzi de 'stabiliteit' van Capitalia ten goede komt. Hoe de bestuursvoorzitter - die vorig jaar al nauwelijks op kantoor was - daarvoor moet zorgen met zo veel juridische rompslomp aan zijn hoofd, blijft onvermeld. 'Deze situatie is juridisch zeer complex,' verklaarde ABN Amro-topman Rijkman Groenink eerder al even raadselachtig in de Italiaanse krant Corriere della Sera: 'Het zou arrogant zijn van buitenaf een oordeel te geven.'

Capitalia is in grootte de vierde bank van Italië. ABN Amro bezit slechts negen procent van de aandelen, maar staat aan het hoofd van een pact dat een controlerend belang van 31 procent in handen heeft. De Nederlandse bank zou zijn belang dolgraag fors willen uitbreiden, om Capitalia te laten samengaan met het veel kleinere Antonveneta, de Italiaanse bank die in 2004 na veel intriges werd ingelijfd.

Geronzi is daar echter fel tegen, liet hij een paar maanden geleden nog weten. 'We hebben echt geen idee waarom ABN Amro hem toch steunt,' verzuchtte een Londense investeerder vorige week in The Financial Times.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden