'Abercrombie mocht sollicitant met hoofddoek niet weigeren'

Het Amerikaans hooggerechtshof kiest partij voor een moslima die niet bij kledingzaak Abercrombie & Fitch mocht werken omdat ze een hoofddoek draagt. Dat bleek gisteren toen de rechters de zaak behandelden.

redactie
Samantha Elauf (midden) tussen haar ouders bij het Hooggerechtshof in de Amerikaanse hoofdstad Washington Beeld getty
Samantha Elauf (midden) tussen haar ouders bij het Hooggerechtshof in de Amerikaanse hoofdstad WashingtonBeeld getty

De Amerikaanse versie van de commissie gelijke behandeling klaagde Abercrombie aan namens Samantha Elauf. In 2008 solliciteerde de toen 17-jarige op een baan als verkoper in een filiaal van de jongerenkledingketen in Oklahoma. Bij haar sollicitatiegesprek droeg ze een zwarte hoofddoek. Dat past volgens Abercrombie niet bij de dresscode van het bedrijf. Elauf kreeg te horen dat ze de baan niet kreeg omdat ze een hoofddoek draagt.

Abercrombie is vooral populair onder tieners die graag sweaters en T-shirts met het logo van het merk dragen. De advertenties van Abercrombie staan bekend om hun hoeveelheid bloot. Verkopers worden 'modellen' genoemd, en hoewel Elauf solliciteerde op een baan op de kinderafdeling, had ze zich moeten houden aan de kledingstijl 'studentikoos'. Inmiddels heeft het bedrijf de kledingcode voor werknemers aangepast: hoofddoeken mogen, maar zwart is nog steeds taboe.

Stereotypen
Hoewel de rechters nog geen uitspraak hebben gedaan, bleek gisteren bij de behandeling van de zaak dat ze geen sympathie hebben voor het standpunt van Abercrombie. De vraag die het Hoogerechtshof behandelde is of werkgevers ruimte moeten bieden aan de religieuze overtuiging van hun werknemers en sollicitanten. Bij het sollicitatiegesprek zei Elauf niet dat ze een hoofddoek draagt uit religieuze overtuiging. Maar volgens de rechters had de werkgever dat zelf wel kunnen bedenken. De advocaat van Abercrombie zei daarop dat dat zou betekenen dat het bedrijf zijn managers moet trainen op het herkennen van stereotypen.

De traditioneel ontblote bovenlijven van Abercrombie-modellen bij de opening van een nieuw filiaal Beeld afp
De traditioneel ontblote bovenlijven van Abercrombie-modellen bij de opening van een nieuw filiaalBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden