PlusMijn Amsterdam

Abdelkader Benali: 'Ik voel me altijd een wereldburger in de metro'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Abdelkader Benali.

Willeke Keulen
'Bij het kinderbadje in het Beatrixpark kom ik in gesprek met medestadsbewoners' Beeld Tammy van Nerum
'Bij het kinderbadje in het Beatrixpark kom ik in gesprek met medestadsbewoners'Beeld Tammy van Nerum

Eerste keer Amsterdam
"Op de middelbare school won ik een schrijfwedstrijd voor jonge talenten met een Arabische achtergrond en de prijsuitreiking was in de grote bibliotheek, naast waar nu The Frozen Fountain zit."

"Het was een miezerige, bewolkte zondagmiddag en ik weet nog dat ik het een klere-­eind vond om er te komen. Zoveel reizen maakte ik niet als puber en ik had ook een beetje Rotterdamse trots. Alles was minder dan thuis, dus het was: prijs pakken en weg­wezen. Ik heb alleen op het Rokin bij zo'n Vlaamse friettent een patatje gekocht."

Mijn buurt
"Ik woon al veertien jaar in de Rivierenbuurt. Het is - en dan spreek ik namens alle bewoners - een heel saaie buurt. Dat ik er ben gaan wonen, kwam door Rotterdam. Toen ik in 2003 de Libris Literatuurprijs won, kon ik een huis kopen en ik weet nog dat ik met tram 12 de Churchill-laan binnenreed en dacht: wauw, de eerste brede straat van Amsterdam. Het had iets Rotterdams, ik kon weer ademen."

Dagelijkse boodschappen
"Op de Javastraat. Mijn vrouw Saida komt uit Oost en mijn schoonmoeder woont daar om de hoek. Je hebt er alles: verrukkelijke falafel bij Tigris & Eufraat, maar een andere favoriet is Saeed's Curryhouse. Saeed is een ontzettend leuke man die je eindeloos advies kan geven over verschillende soorten zonnebloemolie en de samosa's die hij verkoopt zijn niet normaal lekker. En je kunt er cricket kijken!"

Restaurant
"Het restaurant van het Ambassade Hotel. Als je een keer met je geliefde een beetje chic uit eten mag. Het personeel dat er werkt is top en het eten is verrukkelijk. En ik ben niet de enige, want ik las een interview met de Amerikaan Michael Pollan van Netflixserie Cooked en die zei dat hij nog nooit zo'n lekkere confit de canard had gegeten."

Het restaurant van het Ambassade Hotel Beeld Tammy van Nerum
Het restaurant van het Ambassade HotelBeeld Tammy van Nerum

Favoriet vervoersmiddel
"Als ik een tip mag geven: pak de metro! Het heeft dan misschien honderd jaar geduurd, maar zeker met de Noord/Zuidlijn vind ik het onwaarschijnlijk hoe goed de stad te doen is met de metro. Hij is schoon en veilig, en het is het museum van mensen. Elke rit is anders en dan zie je dat er zoveel diversiteit in deze stad is. Ik voel me altijd een wereldburger."

Begraafplaats
"De Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Altijd als ik er langskom tijdens het hardlopen, overvalt mij een bepaalde melancholie. De meeste begraafplaatsen met zo'n centrum in lelijke jarentachtigstijl voelen ontzettend gereguleerd, maar Beth Haim is totaal overwoekerd en aan zijn lot overgelaten. Meestal worden dingen slechter van verwaarlozing, maar niet hier. Het ligt prachtig beschut, half vergeten en klaar om ­ontdekt te worden. Ik kan me geen betere plek wensen om als dode te liggen."

Beth Haim Beeld Tammy van Nerum
Beth HaimBeeld Tammy van Nerum

Winkelen
"Amazing Oriental, de Aziatische groothandel op de Spaklerweg. Echt een begrip, want als je er op zaterdag bent, is het er afgeladen. Je hebt er gefermenteerde zwartebonenpasta, gedroogde Chinese champignons en vijftien verschillende soorten sojasaus en sesamolie."

Amazing Oriental Beeld Tammy van Nerum
Amazing OrientalBeeld Tammy van Nerum

Kerk
"De Oude Kerk. Knus van buiten en groots van binnen. Je ziet hoe de stad organisch is gegroeid in de loop der eeuwen, door hoe hij is ingekapseld door bijgebouwen en huizen die eraan vastgelijmd lijken."

Mooi van lelijkheid
"Het gebouw van de Hogeschool bij station Amstel. Veel mensen zullen dat lelijk vinden, maar ik vind het fantastisch. Kijk, Amsterdam is anders dan Rotterdam een beetje een tuttige stad en die tuttigheid leidt tot politiek gekissebis. Dan kan ­architectuur soms laten zien: zo kan het ook. Dit gebouw zegt: this is me! Een betonnen kolos in de stijl van het brutalisme. Beton is rauw en als het er eenmaal staat, kom je er nooit meer vanaf. Een ­litteken in de stad. Dit gebouw heeft een ponem."

Het gebouw van de Hogeschool bij station Amstel Beeld Tammy van Nerum
Het gebouw van de Hogeschool bij station AmstelBeeld Tammy van Nerum

Dit kan veel beter
"Speeltuinen, parken en pleinen moeten wat mij betreft nog meer in de aandacht staan van politiek bestuur. We mixen niet op scholen, niet in cafés, niet in restaurants. Maar wel in de openbare ruimte. Het kinderbadje in het Beatrixpark. Need I say more? Saida en ik nemen onze dochter Amber daar vaak mee naartoe in de zomer en het is een van de weinige plekken in de stad waar ik in gesprek kom met medestadsbewoners."

Wil altijd nog
"Met een bootje via het IJmeer en het ­Markermeer naar het IJsselmeer varen. En ook de andere kant op: langs IJmuiden naar de Noordzee. Om te voelen hoe dat geweest moet zijn in de Gouden Eeuw als je met een lading vis of goederen naar Amsterdam kwam. Om Amsterdam ­helemaal te begrijpen, moet je haar ­bevaren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden