Abchaziërs blij met annexatie

Schaakspelers in Soechoemi, de hoofdstad van Abchazië, aan de Zwarte Zee. Rusland veroverde de enclave in Georgië tijdens de korte oorlog van vorig jaar. Foto AP Beeld
Schaakspelers in Soechoemi, de hoofdstad van Abchazië, aan de Zwarte Zee. Rusland veroverde de enclave in Georgië tijdens de korte oorlog van vorig jaar. Foto AP

In de schaduw van een grote palmboom in de Abchazische hoofdstad Soechoemi spelen bejaarden schaak.

Eén van hen: ''Waar kun je beter je oude dag slijten dan hier?'' Vroeger kregen we een schijntje per maand. Maar sinds we Russische paspoorten hebben, krijgen we ook een Russisch pensioen. Dat is genoeg om tot mijn dood hier te blijven schaken!''

Tijdens de Sovjetperiode was de stad een van de meest populaire kuuroorden. Dankzij de vruchtbare grond, het subtropische klimaat en vooral de de ideale ligging aan de Zwarte Zee kwamen duizenden sporters, politici en gewone toeristen uitrusten in Abchazië.

Maar de Sovjet-Unie viel uit elkaar en dit paradijselijk stuk land werd oorlogsgebied. Plots hoorde Abchazië niet meer bij de Sovjet-Unie, maar bij Georgië. Ruim een jaar werd er een bloedige onafhankelijkheidsoorlog uitgevochten, waarna een de facto onafhankelijk Abchazisch regime de touwtjes in handen nam.

De 'koude vrede' tussen Georgië en de separatistische deelrepubliek Abchazië hield bijna vijftien jaar stand, tot vorig jaar augustus. Een vijfdaagse oorlog tussen Georgië en Rusland om Zuid-Ossetië, een soortgelijke separatistische republiek, dwong de Georgiërs op de knieën. Rusland erkende zowel Zuid-Ossetië als Abchazië als onafhankelijke staten en begon meteen met een sluipende annexatie.

Op het avondjournaal van de Abchazische televisie is dat goed te zien. Iedere dag wordt er met Russisch geld wel ergens een nieuw project begonnen. Het bergdorpje Bortsjal kreeg van de gemeente Moskou wat stokoude stadsbussen cadeau. Kinderen uit naburige dorpen kunnen nu met de bus naar school.

Sporters uit Abchazië mogen meespelen in de Russische competitie. Het vliegveld van Soechoemi is onlangs opgeknapt en kan binnenkort internationale lijnvluchten ontvangen. De haven van Osjamsjira wordt uitgediept, zodat de Russische marineschepen die nu voor de kust liggen daar binnenkort kunnen aanmeren.

Abchazië ligt op een steenworp afstand van Sotsji, de Russische badplaats waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Rusland wil geen onlusten of internationale inmenging binnen wat het als zijn grenzen beschouwt. Vorige maand sprak Rusland een veto uit tegen de verlenging van de VN-waarnemersmissie in Abchazië.

In maart tekende de Russische regering een convenant met de Abchazische machthebbers waarin werd overeengekomen dat de komende 49 jaar zo'n 3800 Russische troepen in de ministaat verblijven.

Inmiddels trekken jaarlijks bijna een miljoen Russische toeristen de grens over. In Abchazië is het leven een stuk goedkoper dan in Sotsji, de stranden zijn er rustiger en schoner.

Ook Dimitri Rogozin, de Russische ambassadeur bij de Navo, hield vakantie in Abchazië. ''Door mijn werk kom ik overal, maar nergens ter wereld is het zo mooi als hier,'' vertelde hij. ''De Abchaziërs hebben het recht om de baas te zijn op hun eigen grondgebied. Het belangrijkste is hier stabiliteit en veiligheid. Wij garanderen dat.''

Roeslan Anapin (32) is blij met de Russische steun. ''Het gaat hier eindelijk een beetje vooruit. Er worden nieuwe gebouwen neergezet, er komen meer toeristen.'' Ook hij heeft een Russisch paspoort in ontvangst genomen. ''Met een Abchazisch paspoort kom je nergens, en een Georgisch paspoort of een VN-document hebben we nooit gekregen.''

Het is steeds drukker in zijn kleine restaurant aan de kust. ''In de tijd van de Sovjet-Unie waren er geen grenzen, daarna kwam er oorlog. Dankzij de Russische troepen is het vrede, nu moeten alleen nog de grenzen worden opgeheven.'' (OLAF KOENS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden