Abbas veroordeelt aanslag Hebron

WASHINGTON - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdag (lokale tijd) in Washington de aanslag veroordeeld, die eerder op de dag plaats had op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Abbas vermoedt dat de aanval op een auto op de drukke snelweg Route 60 nabij Hebron, waarbij vier mensen om het leven kwamen, is uitgevoerd om ''het politieke proces te verstoren''.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas. ANP Beeld
De Palestijnse president Mahmoud Abbas. ANP

Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verblijven op het moment in de Verenigde Staten. Woensdag heeft voor het eerst sinds 2008 weer direct overleg plaats tussen Israël en de Palestijnen. De Amerikaanse regering van president Barack Obama hoopt het vredesproces tussen beide partijen weer aan de gang te krijgen. Het Witte Huis veroordeelde de aanslag ook.

De ontmoeting woensdag in het Witte Huis heeft nog een informeel karakter. Een dag later is de officiële start van het directe vredesoverleg. In het verleden hebben militante groepen met aanslagen geprobeerd dit proces te ondermijnen.

Volgens Israëlische media werd de auto onder vuur genomen door een passerende auto. Zowel de gewapende tak van Hamas, de Ezzedin al-Qassam, als de al-Aqsa Martelaren Brigade, een groepering die losjes gelieerd is aan de Palestijnse Fatah-partij van president Mahmoud Abbas, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Hamas noemde de aanslag ''een normale reactie op de Israëlische bezetting'' en riep op tot een massabijeenkomst in de Gazastrook om het incident te 'vieren'. Al-Aqsa sprak van ''een antwoord op de voortdurende agressie van Israël''.

Abbas leidt het bestuur van een aantal kleine enclaves op de Westelijke Jordaanoever. De door Israël belegerde Gazastrook wordt bestuurd door Hamas, de winnaar van de laatste Palestijnse parlementsverkiezingen in 2006. De Hamasbeweging doet niet mee aan de gesprekken in Washington. De Egyptische president Hosni Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah II zijn wel van de partij. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden