Abbas probeert escalatie met Israël te voorkomen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas stelt vandaag dat hij niet wil dat het geweld in het oosten van Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever escaleert tot een militaire confrontatie. Verschillende incidenten hebben de afgelopen dagen de spanning tussen Israël en Palestina fors opgevoerd. Maandag beloofde de Israëlische premier Netanyahu 'harde acties' tegen provocateurs en terroristen.

Redactie
Israëlische militairen pakken een Palestijnse betoger op bij Jeruzalem Beeld REUTERS
Israëlische militairen pakken een Palestijnse betoger op bij JeruzalemBeeld REUTERS

'We vertellen hen (de Israëliërs, red.) dat we niet willen dat het conflict escaleert op het gebied van defensie of veiligheid,' sprak Abbas tijdens een vergadering van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). 'In alle instructies naar de (veiligheids)diensten, onze partijen en onze jeugd dringen we hierop aan.'

Duizenden Israëliërs protesteerden maandagavond bij de residentie van premier Netanyahu, zij eisen een hard optreden tegen het Palestijnse geweld van de afgelopen dagen. Ook Netanyahu's rechtse regering oefent druk uit op de premier om op te treden. Onder de betogers waren drie van zijn eigen ministers. En dus beloofde Netanyahu maandagavond na het regeringsoverleg: 'We gaan terroristen en andere provocateurs hard aanpakken. We opereren op alle fronten.'

Op dinsdagochtend heeft het Israëlische leger de huizen van twee Palestijnse militanten gesloopt, als reactie op de aanslagen die ze een jaar geleden pleegden. De militanten waren eerder al opgepakt, met het slopen van hun huizen hoopt Israël een extra signaal af te geven.

Is een derde intifada te voorkomen?

Gewelddadige incidenten hebben de spanning in Israël fors opgevoerd. Het woord intifada valt steeds vaker. Rechtse politici eisen een harde reactie. Maar is dat wel het slimste dat Netanyanhu kan doen? (+)

null Beeld epa
Beeld epa

Spanningen

De spanningen tussen de Israëli's en Palestijnen lopen al langer op. Donderdag schoten twee Palestijnen een Israëlisch echtpaar dood in de buurt van een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Twee dagen later doodde een Palestijnse man twee Israëlische burgers in Jeruzalem.

Bij gevechten tussen Palestijnen en het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever is maandag volgens een Palestijnse arts een 13-jarige jongen om het leven gekomen. Het Israëlische leger onderzoekt de berichten. De gevechten vonden plaats bij Bethlehem. De jongen werd volgens het ziekenhuis in de borst getroffen door een kogel. Een andere Palestijnse betoger raakte gewond.

Op zondag kwam een 18-jarige Palestijn om het leven bij schermutselingen tussen het Israëlische leger en Palestijnen in Tulkarem, ook op de Westoever. De dood van de man was maandagochtend aanleiding voor protesten in de stad Ramallah. Betogers gooiden stenen naar militairen bij een controlepost. Het leger reageerde met traangas en schokgranaten.

Het gesloopte huis van een van de militanten. Beeld afp
Het gesloopte huis van een van de militanten.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden