Abbas eist opheffing blokkade

UPDATE: RAMALLAH - De Israëli's moeten hun blokkade van de Gazastrook opheffen. Dit zei dinsdag de Palestijnse president Mahmoud Abbbas in Ramallah na een gesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen.Israël liet wat brandstof toe waarmee de energiecentrale in de Gazastrook dinsdag weer op gang kwam. Maar dat is volgens Abbas niet genoeg. De blokkade moet helemaal opgeheven. Hij bekritiseerde ook de Palestijnse strijders die vanuit de Gazastrook projectielen afschieten op Israëlisch grondgebied. Zij moeten daarmee ophouden, zei Abbas.

Minister Verhagen noemde het toelaten van wat brandstof een positieve stap. Hij benadrukte het belang van de bevolking van de Gazastrook op het perspectief op vrede en een normaal leven. Hij vertelde dat hij de Israëlische minister van Defensie en vice-premier Ehud Barak had gevraagd export van landbouwproducten mogelijk te maken en uit te breiden door twee grensposten van de Gazastrook daarvoor open te stellen. Tot voor kort was er een open. Nederland steunt de export van bloemen uit dit gebied.

Verhagen noemde het onacceptabel dat de Gazastrook gebruikt wordt als lanceerplatform voor aanvallen op Israëlische burgers en herhaalde dat hij de Israëli's had voorgehouden dat zij de bevolking niet mogen straffen voor raketaanvallen van Hamas.

De minister prees Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert voor de moedige stappen die zij in Annapolis voor het vredesproces hebben gezet. Hij benadrukte dat er geen alternatief is voor dat vredesproces en zei dat er nu een goed moment is om een doorbraak te bereiken.

Verhagen verklaarde eerder dat hij zijn uiterste best zal doen Nederland te laten bijdragen aan een internationale troepenmacht, mocht deze nodig zijn om na een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord het vacuüm van het teruggetrokken Israëlische leger op te vullen. Maar daarvoor is eerst een vredesakkoord nodig en de kans dat Nederland troepen naar de Gazastrook zal sturen is klein. De Westelijke Jordaanoever zou dan eerder in aanmerking komen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden