Aarzeling nieuw crematorium in Amsterdam-Noord

Noorderbegraafplaats. Foto Google Streetview

AMSTERDAM - Het is nog onzeker of de gemeenteraad de weg vrij maakt voor de komst van een crematorium in Noord. Er tekent zich een (linkse) meerderheid voor af, maar GroenLinks aarzelt omdat het gebouw een aantasting betekent van een natuurgebied.

Het crematorium moet komen op de Noorderbegraafplaats, dat onderdeel vormt van de zogeheten hoofdgroenstructuur. Die mag alleen in uitzonderlijke gevallen worden aangetast. Ondanks een negatief advies van een commissie wil stadsdeel Noord de bouw doorzetten, daarin gesteund door wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening en Milieu).

In Noord is het tot nu toe niet mogelijk gecremeerd te worden. Uit onderzoek zou blijken dat inwoners dat wel willen. Omwonenden van de Noorderbegraafplaats zijn juist tegen. Ze vrezen milieuvervuiling en andere vormen van overlast.

Gisteren sprak de gemeenteraad over de kwestie. Op de SP na bleken alle oppositiepartijen kritisch, net als collegepartij VVD. D66 wees op de hoge kosten - geschat op 7 miljoen euro - en de inbreuk op de natuur. De PvdA is voorstander. Raadslid Michiel Mulder voelde zich aangesproken door het 'emotionele argument' dat bewoners van Noord in hun eigen stadsdeel willen worden gecremeerd. Tamira Combrink (GroenLinks) zei dat haar fractie worstelt met het plan. ''Het gaat om een kleine inbreuk in de hoofdgroenstructuur. Maar misschien komt het plan wel helemaal niet van de grond door geldgebrek.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden