Aarzelend begin hogere tarieven apothekers

Dit jaar mogen apothekers en zorgverzekeraars voor het eerst tarieven afspreken die boven het landelijke maximum liggen. Foto ANP Beeld
Dit jaar mogen apothekers en zorgverzekeraars voor het eerst tarieven afspreken die boven het landelijke maximum liggen. Foto ANP

DEN HAAG - Het schiet nog niet erg op met het aantal apothekers die voor een hogere prijs hun klanten meer gaan bieden. Met nog maar 26 apothekers hebben zorgverzekeraars afgesproken dat ze een hogere vergoeding per recept krijgen in ruil voor meer service en kwaliteit. Beide partijen staan nog niet echt te trappelen om over de prijzen te gaan onderhandelen.

Dat staat in een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de contracten die in het eerste kwartaal van dit jaar zijn afgesloten. Dit jaar mogen apothekers en zorgverzekeraars voor het eerst tarieven afspreken die boven het landelijke maximum liggen. Dat loopt vooruit op de vrije prijzen die per 2011 zouden kunnen gaan gelden.

Maar beide partijen vertrouwen elkaar nog niet helemaal, denkt de NZa. Apothekers en verzekeraars hebben de laatste tijd ruzie gemaakt over pogingen van de verzekeraars de prijzen van medicijnen te drukken. Van Agis kregen de apotheken alleen een hogere vergoeding, als ze reclamefolders van de verzekeraar op de toonbank zetten. Daar zaten de apothekers niet op te wachten.

Bovendien werd pas laat bekend dat de tarieven dit jaar flexibel zouden worden. Zorgverzekeraars hadden daar bij het vaststellen van hun premie nog geen rekening mee kunnen houden. Net als de apothekers bleven ze liever de kat uit de boom kijken, omdat de overheid nogal snel met allerlei nieuwe regels komt en de financiële crisis in aantocht was.

Niet alle betrokkenen gaan ervan uit dat het dit jaar veel beter zal gaan met onderhandelingen over de tarieven: apothekers en zorgverzekeraars zijn het er niet altijd over eens wat de meerwaarde is die een apotheek voor een hogere prijs kan leveren. Ook zijn ze nog niet helemaal gewend met elkaar te onderhandelen.

Toch vindt de NZa het bemoedigend dat er al hogere tarieven zijn afgesproken. De zorgautoriteit gaat ervan uit dat de hobbels in de contractering in de loop van dit jaar deels zullen worden gladgestreken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden