Plus

Aardverschuiving: ziekenhuizen ruilen specialismen

Hoe vaker een ziekenhuis een bepaalde operatie uitvoert, hoe beter de patiënt eruit komt. Dus wisselen ziekenhuizen steeds meer specialismen uit. Negen ziekenhuizen gaan nu met elkaar samenwerken om de behandeling van prostaatkanker te verbeteren. 

null Beeld -
Beeld -

Veel patiënten zullen het amper doorhebben, maar de witte jassen zijn bezig met een enorme verhuizing.

Een aardverschuiving in de medische wereld. Want waar voorheen elk ziekenhuis álles deed, van knieoperaties tot kankerzorg, wordt er tussen de ziekenhuizen nu steeds meer geruild met specialismen.

De een richt zich op galblaasoperaties, de ander op maag­verkleiningen. Het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam focust zich vanaf woensdag nog meer op prostaatkanker.

Minder bijwerkingen
Negen ziekenhuizen gaan met elkaar samenwerken om de behandeling van prostaatkanker te verbeteren.

In een notendop: patiënten krijgen de diagnose en de nazorg in hun eigen ziekenhuis, maar gaan voor de ingreep naar het AvL, het ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het behandelen van kanker. In Amsterdam werken VUmc/AMC en MC Slotervaart mee.

AvL-uroloog Henk van der Poel, die bij het netwerk betrokken is, belooft dat de patiënt gebaat is bij deze constructie. "We verwachten dat patiënten beter geselecteerd worden bij een passende ingreep, dat de patiënten minder bijwerkingen hebben van de behandeling en dat ze achteraf tevredener zijn."

In het ziekenhuis worden nu 300 prostaat­kankeroperaties per jaar gedaan, maar dat moet uitgroeien tot 750 operaties per jaar in 2020.

De reden: hoe vaker een ziekenhuis een bepaalde operatie uitvoert, hoe beter het daarin wordt.

De onderzoeken zijn helder. Het is over de hele linie goedkoper, dus de zorgverzekeraars zitten de ziekenhuizen achter de broek om vaart te zetten.

Het bij elkaar brengen van medische kennis is ook de grote drijfveer van de artsen van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, dat dinsdag in Utrecht is geopend. Tevens is het een belangrijke reden waarom AMC en VUmc gaan fuseren - wat donderdag zijn beslag krijgt.

Geen juist beeld
Woensdag komt daar dus een nieuwe samen­werking bij. Van der Poel benadrukt dat het belangrijk is dat het AvL intensief contact houdt met de behandelaars in de ziekenhuizen waar de patiënt 'loopt'. En dat de patiënt goed wordt voorbereid op de ingreep. "Bij prostaatkanker zijn er, kort gezegd, drie behandelingen: een operatie, bestralen of actief volgen."

Het vereist niet alleen veel kennis en ervaring om de patiënt de beste behandeling te geven, maar ook om die juist voor te lichten over de risico's van bijwerkingen, die ook weer verschillen per patiënt.

"Een patiënt kan als bijwerking van de operatie last krijgen van urine-incontinentie of erectiestoornissen. Wij hebben data van ruim 3000 hier geopereerde patiënten, aan de hand waarvan wij redelijk kunnen voorspellen wie hier meer risico op loopt. Daar moet je patiënten goed op voorbereiden."

"Het is bij dertien ziekenhuizen onderzocht: slechts 40 procent van de patiënten had een juist beeld van wat de operatie voor hen zou beteke­nen. Dat moet dus beter."

Niet alle ziekenhuizen stoppen direct met de operaties. In het VUmc zullen er voorlopig circa 135 operaties per jaar worden gedaan, ook om specialisten hierin op te leiden.

2770 doden per jaar

- 109.663 mensen per jaar krijgen de diagnose kanker.
- 11 procent van hen, omgerekend 11.683 mensen, krijgt prostaatkanker.
- Prostaatkanker is de 5de meest voorkomende kanker in Nederland.
- Per jaar overlijden circa 2770 mannen aan de gevolgen van prostaatkanker.
- Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen tussen de 60 en 85 jaar.

(Cijfers van KWF Kankerbestrijding)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden