Aardbevingen Groningen beschadigden 69 rijksmonumenten

Aardbevingen hebben 69 van de ongeveer 100 rijksmonumenten in Noord-Groningen beschadigd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De aardschokken zijn het gevolg van gaswinning in het gebied door de NAM.

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp. In het noorden van de provincie Groningen heeft een aardbeving plaatsgevonden. Beeld anp
Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp. In het noorden van de provincie Groningen heeft een aardbeving plaatsgevonden.Beeld anp

Volgens de rijksdienst is aan in totaal 34 monumentale kerken schade geconstateerd. Verder gaat het onder andere om huizen, boerderijen, molens en het oude raadhuis van Appingedam. De schade aan de gebouwen loopt uiteen van scheuren in muren van kerken tot beschadigde plafonds en ontwrichte schoorstenen. Een monumentale boerderij in Onderdendam was zo beschadigd dat de NAM besloot het pand aan te kopen.

Over een schadebedrag is volgens de RCE nog niets te zeggen. De rijksdienst onderzoekt momenteel welke maatregelen er nodig zijn om in de toekomst schade aan monumenten te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden