Update

Aardbeving goed gevoeld in delen van Nederland

Iets ten zuiden van Nijmegen heeft gisteren rond 21.00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Deze had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Na de aardbeving is geen naschok geregistreerd.

ANP/Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Er vielen geen gewonden en evenmin kwamen er bij de politie schademeldingen binnen. Het epicentrum lag 40 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen bij het Duitse Xanten. Dat heeft een woordvoerster van het KNMI rond 22.15 uur bevestigd.

De aardbeving vond plaats op een diepte van 7 kilometer, wat volgens seismologen van het KNMI niet diep is. Dat verklaart waarom zoveel mensen de schok hebben gevoeld. Het is nog onduidelijk wat de precieze oorzaak is van de aardschok, maar het lijkt een natuurlijke oorzaak te hebben. 'De beving vond niet plaats binnen de bekende breuklijnen', aldus een zegsvrouw van het meteorologisch instituut.

Het in Frankrijk gevestigde Euro-Mediterraan Seismologisch Centrum meldde aanvankelijk een beving van 4,6 op de schaal van Richter, maar stelde dat later bij naar 4,3. Amerikaanse seismologen gaven de beving een kracht van 4,2.

Overspoeld
Meerdere politiekorpsen in het land zijn overspoeld met telefoontjes van verontruste burgers die zich afvroegen wat er aan de hand was. De meldingen kwamen vooral uit de provincies Gelderland, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant. Ook in de regio Haaglanden zeiden mensen de beving hebben gemerkt. De beving werd in ieder geval flink gevoeld in de omgeving van Bodegraven, Utrecht, Nijmegen en Venray.

In de noordelijke provincies lijkt de schok niet gevoeld, zo meldde de politie in Friesland en Groningen en Drenthe.

Trillende ruiten
De politie Utrecht meldde een regen van telefoontjes in het servicecentrum.

Mensen die de lichte schok voelden, spraken van trillende ruiten op het moment van de aardbeving die zeker enkele seconden aanhield. Veel inwoners van Nijmegen voelden hun hele huis trillen en 'golven'.

Trending topic

De lichte aardschok was binnen mum van tijd 'trending topic' op Twitter. Twitteraars uitten hun verbazing, 'Ik heb het me toch niet verbeeld... Aardige schok', maar maken ook grappen. 'Ik liet net mijn dikke agenda vallen, sorry allemaal', 'Engeland botste tegen ons aan', 'Wie stort op 555?', zo klinkt het op het medium.

Het mobiele telefoonnet in het oosten was af en toe overbelast en de site van regionale omroep Omroep Gelderland was sinds de beving uren onbereikbaar.

Geen verwoestende gevolgen
Volgens het KNMI kent Nederland geen aardbevingen met verwoestende gevolgen. Dat komt omdat Nederland niet bij de rand van een tektonische plaat ligt. Toch veroorzaakte een beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter op 13 april 1992 bij Roermond aanzienlijke schade.

Aardbevingen komen met name in het zuidoosten van Nederland voor maar sinds 1986 ook in Groningen en Drenthe. Oorzaak is daar meestal de gaswinning.

Afgelopen week meerdere aardschokken
De afgelopen week deden zich in de provincie Groningen nog twee aardschokken voor. Dinsdagavond was er een lichte beving met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter bij Appingedam. En woensdag deed zich op het wad, enkele kilometers boven het Groningse Uithuizermeeden, een aardschok voor. Deze schok had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. In juni van dit jaar deed zich in de omgeving van Appingedam een schok voor met een kracht van 3,2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden