Aardbeving gevoeld in centrum van Groningen

Op een paar kilometer van de stad Groningen, bij het dorp Ten Boer, is vanmiddag rond 13.42 uur een aardbeving geweest. Die had volgens het KNMI een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. De beving werd in een groot gebied gevoeld, waaronder in het centrum van de stad Groningen.

Redactie
Het stadhuis en de Martini Toren op de Grote Markt. Beeld anp
Het stadhuis en de Martini Toren op de Grote Markt.Beeld anp

Dat gebeurt niet vaak, de meeste bevingen zijn alleen op het Groningse platteland te voelen. Een woordvoerder van het KNMI zegt dat het gaat om een beving in de voor Nederlandse begrippen 'zwaardere categorie'.

Op Twitter en Facebook schreven vele 'Stadjers' erover. De beving werd ook gevoeld op het stadhuis van Groningen. Daar vergaderde het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Paul de Rook twitterde vlak na de beving: 'Aardbeving duidelijk voelbaar op het Stadhuis in Groningen. Zo hevig nog niet gevoeld. Hoop dat alles en iedereen heel is gebleven!'

Bij de NAM in Assen zijn vanmiddag 33 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben aan hun huis als gevolg van de aardbeving. Dat meldt een woordvoerder van de NAM. Het gaat volgens de woordvoerder om 'relatief kleine schades' zoals schade aan pleisterwerk en scheuren in muren. De NAM verwacht komende dagen meer meldingen binnen te krijgen.

Minister Kamp schrikt
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) schrikt elke keer weer als er een aardbeving is in het noorden van het land. Maar na de aardbeving van vandaag is er volgens hem echter geen reden voor mensen om zich extra zorgen te maken of om het beleid aan te passen.

'Er zijn enkele tientallen aardbevingen in de loop van het jaar en dit is er een van', zei Kamp vandaag in een reactie. 'Niemand zit erop te wachten. Het is een fact of life. Dus wij moeten zorgen dat we de gevolgen daarvan zoveel mogelijk beperkten', voegde hij eraan toe.

Minder zorgen
Dat gebeurt door minder aardgas te winnen, de schade te herstellen en te zorgen dat de huizen en andere gebouwen in het gebied worden verstevigd. 'Dat zijn redenen denk ik om je eerder minder dan meer zorgen te maken', zegt de minister.

Op grond van eerder onderzoek zijn volgens hem deze en andere maatregelen genomen en zijn afspraken gemaakt met de mensen in Groningen. De aardbeving van vandaag past 'in het patroon zoals we dat in gedachten hadden toen we afspraken maakten', zei Kamp.

Het maakt hem niet uit dat de aardbeving nu ook is gevoeld in het centrum van de stad Groningen. 'Het centrum van Groningen is ons net zo lief als het platteland in Groningen. Het is allebei ernstig', zei hij.

Twee trillingen per week
Gemiddeld trilt de grond in Groningen en Drenthe ongeveer twee keer in de week. Een overzicht van de zwaarste bevingen ooit in het noorden des lands, gebaseerd op gegevens van het KNMI.

Huizinge, 2012: Op donderdagavond 16 augustus 2012 begint de grond te trillen bij het gehucht Huizinge in de gemeente Loppersum. De beving heeft een kracht van 3,6. Ook inwoners van de stad Groningen voelen de aardbeving. Dat gebeurt niet vaak. In een week tijd krijgt de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) meer dan 800 schademeldingen. Er ontstaan scheuren in muren en barsten in ruiten. Ook raakt het pleisterwerk in de Groningse Martinikerk beschadigd.

Westeremden 2006: Op de vroege ochtend van 8 augustus 2006 is er een aardbeving in de buurt van het dorp Westeremden, hemelsbreed een paar kilometer ten oosten van Huizinge. De beving heeft een kracht van 3,5. De NAM krijgt meer dan 400 meldingen van schade.

Roswinkel 1997: De aardbevingen in Groningen krijgen veel aandacht, maar ook in buurprovincie Drenthe trilt de grond geregeld. De zwaarste beving die daar ooit is gemeten, gebeurde op 19 februari 1997. De beving had een kracht van 3,4. Het epicentrum lag bij het dorp Roswinkel, tussen Emmen en de grens met de provincie Groningen. De NAM krijgt meer dan 200 schadeclaims.

Roswinkel 1998: Een jaar later, op 14 juli 1998, is het weer raak in Roswinkel. Die beving heeft een kracht van 3,3.
2013/2011/2008/2000: Vier bevingen hadden een kracht van 3,2: op 7 februari 2013 bij het dorp Zandeweer, op 27 juni 2011 bij Garrelsweer, op 30 oktober 2008 bij Westeremden en op 25 oktober 2000 bij het Drentse Roswinkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden