Column

Aardbaard

THEODOR HOLMAN

Ik fietste in de Vijzelstraat. Hoorde ik opeens: "Hé Hol! Hier!" Het leek of het geluid van de grond kwam. Ik hoorde weer: "Hé Holliebollie, hier!" En toen zag ik hem. Ik zei: "Hé, kabouter Aardbaard, wat doe jij hier?"

"Het is kaboeter! Ik ben kaboeter Aardbaard! Ik noem jou toch ook niet moeneer Holliebollie?" Ik knikte. (Voor de nieuwe abonnees: kaboeter Aardbaard woont eigenlijk in een omgekeerde pot op het balkon van de burgemeester.)

"Is er iets aan de hand, Aardbaard?" vroeg ik.

"Zeg dat wel. Het is veel erger, en dan nog erger. Ik bedoel, ik ben hier in de Vijzelstraat eens zelf wezen kijken. Het is veel erger!"

"Wat is erger, Aardbaard?"

"Alles, hier met die Noord/Zuidlijn. Nu staat Maison Descartes op instorten. Ik heb het zelf gezien."

"Je hebt het in Keulen horen donderen, Aardbaard. Wat vindt de burgemeester daarvan? Jij ziet hem wel eens..."

"Dat snap ik nou niet," zei kaboeter Aardbaard. "Dan hoor ik vloeken in de Rekenkamer, en dan deugen de wethouders weer niet, en dan deugt Geert Dales niet, en dan deugt de aannemer niet. Maar híj deugt altijd wél!"

"Dat weet je toch, Aardbaard. Onze burgemeester deugt altijd."

"Maar dat klopt toch niet, Holbol? Waarom zit zo'n burgemeester er nog? Hij is toch verantwoordelijk?"

"Ach, ze maken zich niet druk, Aardbaard. Er komt geld van Essent en Nuon, en dat dicht weer een financieel gat."

"Maar er zullen meer gebouwen vallen. De communicatie deugt niet, de begroting deugt niet, de aannemer deugt niet, de politieke besluitvorming deugt niet... niks deugt aan die hele Noord/Zuidlijn! En we graven en graven maar. Ik maak me druk, Hol!"

"O ja? Ik allang niet meer. Ze gaan toch gewoon door met bouwen. Er komt een commissie die precies datgene zal zeggen wat men wil horen. Namelijk dat stoppen met bouwen onverantwoordelijk zou zijn. Terwijl jij en ik weten dat het de beste optie is. We gaan er miljarden in steken, en over zestig jaar betalen we nog voor die paar haltes." Aardbaard knikte zo heftig dat z'n mutsje bijna van zijn kale bolletje viel.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden