Aanwas van nieuwe politieagenten stagneert

Als gevolg van bezuinigingen op de Politieacademie is de aanwas van nieuwe agenten gestokt. Slechts 349 studenten beginnen dit jaar aan de opleiding. Ook op bijscholings­opleidingen voor zittende agenten wordt drastisch bezuinigd.

Beeld ANP

Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. De instroom is historisch laag: tussen 2004-2013 begonnen gemiddeld zo'n tweeduizend aspirant-agenten per jaar aan de opleiding.

Sinds het aantreden van kabinet-Rutte 1 wordt flink bezuinigd op het politieonderwijs. Tussen 2010 en 2017 wordt de rijksbijdrage voor de Politieacademie teruggeschroefd van 205 miljoen naar 100 miljoen per jaar.

Een andere financiële tegenvaller komt vanuit de Nationale Politie, die dit jaar fors bezuinigt op de inkoop van bijscholingsopleidingen voor het zittende personeel, zoals trainingen in forensisch onderzoek.

Volgens politievakbond ACP gaat het daarbij om een bedrag van 40 tot 60 miljoen euro, op een totaalbudget van 65 miljoen. Dat zou blijken uit een 'concept opleidingsplannen', dat de vakbond enkele weken geleden in handen kreeg van de Politieacademie. De Nationale Politie en de Politieacademie kunnen deze cijfers niet bevestigen.

Procedurefouten
Deze bezuinigingen zetten niet alleen de toekomst van de Politieacademie onder druk. Ook het politiewerk zelf zal flink lijden onder het gebrek aan bijscholing, zegt ACP-vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp. 'De regel­geving verandert voortdurend. Zonder goede opleiding kunnen agenten hun vaardigheden niet up-to-date houden. Dan krijg je bijvoorbeeld dat er procedurefouten zullen worden gemaakt bij het opmaken van een proces-verbaal.'

'De Nationale Politie koopt inderdaad iets minder opleidingen in,' zegt woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De teruggelopen inkoop is volgens hem een gevolg van de grootscheepse reorganisatie van de Nationale Politie. 'Het is nu nog onduidelijk wie welke functie krijgt en daarom is het ook nog onduidelijk wie straks welke bijscholing nodig zal hebben.'

Kortetermijndenken
Dat ook de Nationale Politie dit jaar 99 miljoen moet bezuinigen, speelt volgens hem geen rol. In een toelichting van minister Opstelten op de begroting van 2014 staat echter dat deze bezuiniging deels wordt vertaald naar het politieonderwijs.

Het kleine aantal studenten is volgens Hekking het gevolg van over­capaciteit bij het korps. 'Meer agenten opleiden zou de salariskosten structureel onbetaalbaar maken.'

'Dat is kortetermijndenken,' aldus vakbondsleider Van de Kamp. 'Over een paar jaar gaan veel oudere agenten met pensioen. Dan kunnen er zo weer tekorten ontstaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden