Aanvraag monumentenstatus moet verbouwing historische panden Leidsekade dwarsbomen

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft voor de panden Leidsekade 100 en 101 de gemeentelijke monumentenstatus met spoed aangevraagd nu de eigenaar aan het verbouwen is geslagen.

Leidsekade 100, 101 en 102.Beeld Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Niet te missen, zijn ze. De twee panden aan de Singelgracht bepalen bij het binnentreden vanaf de Stadhouderskade het gezicht van de historische binnenstad. Ze zijn gebouwd in Oud-Hollandse stijl die teruggrijpt op het 17de-eeuwse renaissance, met typische portieken met aparte ingangen voor beneden- en bovenwoningen, gevels met dakkapellen en frontons, een smeedijzer balkonhek en versierde raamomlijstingen.

“Het zijn waardevolle, architectuurhistorische panden met een hoge monumentenwaarde. Typische voorbeelden van voorname bebouwing aan het water,” zegt Walther Schoonenberg van de VVAB. Maar nu dreigt al dat moois van de negentiende-eeuwse herenhuizen verloren te gaan, meent de vereniging: de eigenaar wil de zes verblijven omtoveren tot achttien woningen. “En daarbij vrezen we dat het prachtige interieur verloren gaat.”

Marmer

Ook van binnen zijn de panden monumentaal, volgens de vereniging. Het zijn  alkoofwoningen met een achterkamer en een voorkamer. De muren in de gang en de plafonds zijn versierd met stucwerk. De schouwen zijn van marmer en het trappenhuis heeft een boogvormige opening. ‘Het is eigenlijk onbegrijpelijk waarom de panden niet zijn ingeschreven als gemeentelijk monument’, aldus de VVAB in de aanvraag.

Het aangrenzende pand, Leidsekade 102, is wél al een monument. “Dat lijkt willekeurig,” zegt Schoonenberg. “Deze panden zijn net zo waardevol en het interieur is zelfs nóg gaver. Op het bestemmingsplan staan ze al als monument aangemerkt, maar officieel hebben ze die status niet bij de gemeente.”

De VVAB denkt dat er een heel grote kans is dat de aanvraag wordt goedgekeurd. Zij vermoedt dat de gemeente simpelweg is vergeten om de panden een monumentenstatus te geven. Met de aanvraag moet de gemeente dan wel vaart maken, want volgens de vereniging is de eigenaar van de panden al begonnen met verbouwen.

Het stadsdeel heeft de aanvraag binnen en die is direct opgepakt, laat een woordvoerder weten. Zij gaan op korte termijn besluiten of er een procedure wordt gestart. Als dat het geval is, komt het pand in voorbescherming, wat inhoudt dat er voorlopig niet mag worden verbouwd. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden