Aanvraag ingediend voor giga reuzenrad op Kop van Java

Het zou een vrij goede 1-aprilgrap zijn: een vergunning voor een 90 meter hoog observation wheel op de Kop van Java aanvragen, alleen om daarmee de stadsbewoners die zich tegen toerisme hebben gekeerd op de kast te krijgen. Een reuzenrad als kroonstuk van Pretpark Amsterdam.

Lex Boon
Er is een bv opgericht, een website is in de maak en er is een ondernemingsplan met gelikte artist impressions. Beeld Amsterdam Sky
Er is een bv opgericht, een website is in de maak en er is een ondernemingsplan met gelikte artist impressions.Beeld Amsterdam Sky

Maar een grap is het zeker niet, bezweert Dries van Heusden. Samen met een compagnon diende hij deze week een aanvraag voor een omgevingsvergunning in bij de gemeente om de Amsterdam Sky - naar een voorbeeld van de London Eye - voor een periode van vijf jaar in de stad te plaatsen. De gemeente bevestigt dat het om een serieuze aanvraag gaat.

Er is een bv opgericht, een website is in de maak en er is een ondernemingsplan met gelikte artist impressions. "En de financiering van 25 miljoen hebben we binnen. Wereldwijd worden er veel van dit soort attracties door Nederlanders gebouwd, en men wil graag zo'n ding in de voortuin hebben," zegt Van Heusden.

Kansloos
Sinds de jaren negentig zijn er veel plannen geweest voor de Kop van Java, waaronder ook regelmatig een voorstel voor een reuzenrad. Vanwege het 'unieke karakter' van de kop werd geen enkel plan goed genoeg gevonden. Begin dit jaar hakte de wethouder Van der Burg de knoop door: de kop zou onbebouwd moeten blijven en het hele terrein zou in 2025, na de aanleg van de Javabrug, een 'stadspark van allure' moeten worden.

Hoewel Van der Burg de optie heeft opgehouden voor 'wat reuring' tot die tijd, lijkt de vergunningaanvraag vrij kansloos. Zo heeft Van Heusden geen vooroverleg gevoerd met de gemeente en eerst een conceptaanvraag gedaan. "De gemeente wilde niet overleggen over dit plan, omdat ze dit soort initiatieven van de Kop van Java proberen te houden. Maar wij geloven hierin. Dit kan in combinatie met een groen park en het IJ kan nog wel een highlight gebruiken. Bovendien wil de stad toeristen spreiden, daar kan dit bij helpen."

Van Heusden hoopt dat het reuzenrad eind 2019 draait. Hij rekent op 500.000 bezoekers per jaar.

artist impression Beeld Amsterdam Sky
artist impressionBeeld Amsterdam Sky
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden