Aanval Pakistan op Taliban aanstaande

De vluchtelingen voegen zich bij de honderdduizenden die in het noordwestelijke grensgebied met Afghanistan al eerder hun huis verlieten. Foto EPA Beeld
De vluchtelingen voegen zich bij de honderdduizenden die in het noordwestelijke grensgebied met Afghanistan al eerder hun huis verlieten. Foto EPA

ISLAMABAD - De Taliban maken zich op voor een grootschalige confrontatie met het Pakistaanse leger in de Swatvallei. Terwijl tienduizenden burgers op de vlucht zijn geslagen, verschansen islamitische strijders zich in overheidsgebouwen, leggen ze mijnen en vallen ze regeringstroepen aan.

Provinciale bestuurders zeggen een uittocht van een half miljoen mensen te verwachten. In de regio worden zes kampen in gereedheid gebracht om hen op te vangen.

De vluchtelingen voegen zich bij de honderdduizenden die in het noordwestelijke grensgebied met Afghanistan al eerder hun huis verlieten. Volgens Khusal Khan, de hoogste bestuurder in de vallei, heeft de Pakistaanse regering de spertijd opgeheven om de bewoners de kans te geven elders hun heil te zoeken.

Een ooggetuige in de voornaamste stad in de vallei, Mingora, zei dat strijders met zwarte tulbanden in de meeste straten en op hoge gebouwen zijn geposteerd. Veiligheidstroepen zouden zich op hun bases verschansen. Een andere bron maakte melding van hevige beschietingen.

De regering in Islamabad stemde in februari in met een bestand in de vallei en de omliggende districten, nadat twee jaar strijd geen doorbraak had opgeleverd. De regering stond toe dat in de regio de sharia werd ingevoerd.

Islamabad hoopte dat de concessies radicale stamoudsten ertoe zouden brengen de wapens neer te leggen. De Taliban breidden het gebied dat onder hun controle stond echter geleidelijk uit en vielen vorige week het naburige district Buner binnen, ongeveer honderd kilometer van Islamabad. Het leger reageerde met een offensief waarbij zeker honderd Talibanstrijders de dood vonden, maar slaagde er niet in ze allen te verdrijven.

Talibanwoordvoerder Muslim Khan zei dat vrede mogelijk is 'zodra onze leiders stoppen met buigen voor Amerika'. Hij zei ook dat het akkoord over Swat sinds de legeroperatie in Buner niet meer geldt.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari spreekt vandaag in Washington met president Barack Obama. Ook de Afghaanse president Hamid Karzai neemt deel aan het overleg. Volgens Karzai is vrede in Afghanistan uitgesloten zolang de Taliban een veilige haven vinden in Pakistan.

Richard Holbrooke, de speciale Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan, zei gisteren in het Amerikaanse Congres dat de VS 'de hoogst mogelijk druk moeten uitoefenen' op Pakistan om de strijd tegen de Taliban aan te gaan.

Holbrooke waarschuwde voor de verleiding Pakistan te beschouwen als een 'falende staat' en de regering van Zardari op te geven. ''Zonder de steun en betrokkenheid van Pakistan kan de VS geen succes boeken in de regio,'' aldus Holbrooke. ''We moeten de democratisch gekozen president van het land steunen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden