Update

Aanval op president Guinee afgeslagen door lijfwachten

Zwaarbewapende schutters hebben vannacht een aanval uitgevoerd op de residentie van de president van het West-Afrikaanse land Guinee, Alpha Condé. Dat hebben ooggetuigen en een presidentiële bron gemeld in de hoofdstad Conakry. De 73-jarige Condé bleef ongedeerd.

De presidentiële garde van Condé wist de nachtelijke aanval af te slaan. Een lijfwacht stierf tijdens het twee uur durende gevecht. Twee andere militairen raakten gewond. De muren van de woning van het staatshoofd van Guinee zitten vol met kogelgaten en de hoofdingang is weggeblazen. Het is onduidelijk wie de aanval hebben uitgevoerd.

Condé, een voormalige oppositieleider die in 2010 winnaar werd van de eerste vrije verkiezingen in de oud-kolonie van Frankrijk, riep zijn volk in een toespraak op de staatstelevisie op tot kalmte. De sfeer in Conakry was dinsdag zeer gespannen. Militairen voerden extra controles uit op doorgaande wegen en de wijk waar de president woont werd hermetisch afgesloten.

Guinee was sinds de onafhankelijkheid in 1958 het toneel van een lange reeks staatsgrepen, waarbij vaak bloed vloeide. De laatste militaire coup had plaats in 2008 na de dood van Lansana Conté, een generaal die bijna een kwart eeuw de macht had in Guinee. In september 2009 richtte het toenmalige militaire regime een bloedbad aan in een sportstadion in Conakry. Ook werden vrouwen in het openbaar verkracht door militairen. Het Internationaal Strafhof begon een onderzoek naar deze feiten.

De huidige regering wil stabiliteit en economische groei creëren in Guinee, dat ongeveer even groot is als Groot-Brittannië. Dat is een moeilijke klus, mede door het bloedige verleden en de rivaliteit tussen de circa dertig etnische groepen in het land. Ondanks de rijkdom aan bodemschatten - Guinee is de belangrijkste exporteur van bauxiet op aarde - zijn veel van de ongeveer 10 miljoen Guineeërs zeer arm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden